Rekordösszegű, 500 milliárdos közbeszerzést írtak ki

2017.03.01. 18:56 Módosítva: 2017.03.02. 00:53

Rekordösszegű, nettó 500 milliárd forint keretösszegű közbeszerzési felhívást jelentetett meg a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI), írja a Napi.hu.

Az NFSI a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szervezete, onnan felügyelik a közszféra uniós támogatásból megvalósított energiahatékonysági projektjeit. 

A kormány 2015 végén döntött arról, hogy a 2014-2020 uniós támogatási ciklus Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjából megfinanszírozza a közszférában különböző energiahatékonysági fejlesztéseket, mint például a középületek fűtési hálózatainak korszerűsítése, hőszigetelés, nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése, és ezekhez kapcsolódó kiegészítő építési munkák. A projektben felújítandó épületek részben műemlék épületek (közhasználatú építmény vagy állami, önkormányzati intézmények, honvédelmi és/vagy rendvédelmi szervezet létesítményei, egészségügyi intézmények), amelyek nem felelnek meg a mai kor hőtechnikai, épületfizikai és épületszerkezeti követelményeinek és jelentős hőveszteséggel működnek.

B  OB20131104006
Fotó: Oláh Tibor / MTI

A közbeszerzésre pályázóknak rendelkezniük kell többek közt a közbeszerzés tárgyát képező energetikahatékonysági beruházások elvégzéséről referenciákkal, valamint az elmúlt három üzleti évben (vagy a működési idejük alatt) összesen legalább 3 milliárd forint nettó árbevétellel, magasépítési kivitelezésből pedig 2,6 milliárdos bevétellel.

Ilyen még nem volt

Az 500 milliárd forint olyan hatalmas összeg, hogy az Együtt alelnöke, Berkecz Balázs egyből bejelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), hogy vizsgálják meg az eljárást. Berkecz tavaly áprilisban egy másik, 420 milliárdos közbeszerzés miatt már tett bejelentést az OLAF-nál, akkor attól félt, hogy "Orbán strómanjai viszik el a munkákat". A politikus azt írja blogjában a tavalyi gigatenderről, hogy

2016 augusztusában - a gyanúmat megerősítve - már arról számolt be a sajtó, hogy Mészáros Lőrinc cége, illetve a Duna Aszfalthoz köthető vállalkozások is a finisébe jutottak a hatalmas viziközműtendernek. Információim szerint az OLAF is vizsgálja az ügyet."

Megkérdeztük a magyarországi Transparency Internationalt, hogy ők mit gondolnak a rekordösszegű kiírásról.

Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója azt írta, hogy a közbeszerzési eljárás módja nem növeli a korrupciós kockázatot, a pályázáshoz szükséges referenciák nem tűnnek korlátozónak és a megadott határidő sem rövid. Ami probléma lehet, az az, hogy ekkora összeg keretszerű lekötése nem feltétlenül hatékony. Szólnak érvek amellett, hogy egy ilyen beruházást jobb lenne kisebb részekre szétosztani. Ligeti szerint a kormánynak azért lehet jó mégis a jelenlegi formában a közbeszerzés, mert így egy esetleges kormányváltás után sem lehetne a pénzeket a mostani kabinet akaratától eltérően szétosztani:

"Mivel négyéves pénzkiosztásról van szó, jövőre pedig választások lesznek, nehéz nem arra asszociálni, hogy a kormány jó előre le akarja kötni a forrásokat. Ezt a mostani kiírást nehéz másként értelmezni, mint a 2018-ban hivatalba lépő kormány kezének a megkötését.

Ha marad a jelenlegi kormány, akkor az ő szempontjukból nézve minden rendben van, de ha más összetételű kormány jön, akkor sem olyan nagy a gond, hiszen 500 milliárdot a mostani kormány által lefektetett szabályok szerint és a mostani kormány időszakában hirdetett győztesek között kell szétosztani."

– írta.