Trump kicsinálná a világgazdaságot

2017.03.02. 11:07

Szerdán az amerikai kongresszus elé kerültek a Trump-kormány kereskedelempolitikai tervei: ezek alapján az Egyesült Államok radikális változtatásokra készül, többek között például arra, hogy figyelmen kívül hagyja a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) határozatait, ha azok szembemennek az Egyesült Államok érdekeivel – derül ki a Washington Post cikkéből.

Az új kereskedelempolitikai megközelítés alapján az USA-nak adott esetben nem kéne visszariadnia egyoldalú vámok kiszabásától olyan országokkal szemben, amik az amerikai vezetés szerint nem tisztességes eszközöket alkalmaznak, és attól sem, hogy megbüntessék azokat az amerikai cégeket, amik kiszervezik a munkahelyeiket az USA-n kívülre.

A Kereskedelmi Világszervezet szabályai alapján tilos egyoldalú vámokat kivetni, Trump viszont a kampány során gyakran emlegette, hogy az USA-nak nem kedveznek a multilaterális, tehát több ország együttműködésére alapuló kereskedelmi egyezmények, ezért ezeket érdemes lenne egyedi szerződésekkel helyettesíteni bizonyos esetekben. Kína például régóta zavarja az amerikaiakat, például azért, mert:

  • Egyrészt a kínai valuta, a jüan árfolyamát mesterségesen alacsonyan tartják, ami növeli a kínai termékek árversenyképességét, mivel más valutákban kifejezve alacsonyabb áron tudják eladni őket.
  • Másrészt a kínai vezetés elképesztő pénzeket önt a helyi cégekbe az államilag irányított bankrendszeren keresztül, amelyek így erőfölénybe tudnak kerülni azokkal a nyugati cégekkel szemben, amelyek nem politikai szívességek, hanem piaci feltételek alapján tudnak csak forráshoz jutni.
  • Harmadrészt a kínaiak előszeretettel nyúlnak le nyugati technológiákat, és (amúgy mindenki máshoz hasonlóan) szeretik az ipari kémkedést.

Az egyoldalú kereskedelempolitikai intézkedésekkel például ezek ellen lépnének fel Trumpék, ugyanakkor az is látszik, hogy a republikánusok között nem mindenki ért egyet, ráadásul a kereskedelemmel foglalkozó közgazdászok közül sokan attól tartanak, hogy az egyoldalú lépések kereskedelmi háborút eredményeznének, ami igazából senkinek sem állna érdekében. Trump kereskedelempolitikai elképzeléseiről itt írtunk részletesebben.