Öt banknál lehet tisztára mosni a külföldi jövedelmeket

2017.03.03. 10:56

Öt magyarországi banknál lehet olyan számlát nyitni, amelyen július 30-ig büntetlenül haza lehet hozni az adóelkerülően külföldre vitt jövedelmeket - erről adott ki közleményt a NAV. Mindez a kormány új programjának a része, amelynek értelmében 10 százalék szja és némi "önellenőrzési pótlék" befizetése után adóhatósági zaklatás nélkül haza lehet hozni az eddig külföldön tartott jövedelmeket. 

Aki tartana attól, hogy rosszabbul jár a külföldön tartott vagyonnal, az 

  • az OTP,
  • az MKB,
  • az Erste,
  • a Raiffeisen,
  • vagy az FHB

bankoknál tud ehhez szükséges számlát nyitni július végéig. Ez már a második próbálkozás arra, hogy az állam segítsen tisztára mosni és hazahozni a külföldi számlákon tartott magyar pénzt: erre szolgált volna a Stabilitási Megtakarítási Számla rendszere, amelynek a lényege az volt, hogy a legalább 5 millió forintos összeg származását és a közteher megfizetését nem firtatja az adóhatóság, ha meghatározott feltételekkel öt évre államkötvénybe fekteti a pénzt homályos jövedelem szerzője. Ezzel tavaly 7,67 milliárd forintot hoztak haza a nagyban adóelkerülők, ami az offshore számlákon lévő magyar pénzeknek valószínűleg csak a töredéke. 

A program valószínűleg azért nem volt annyira népszerű (bár egy ideig eléggé pörgött az állami pénzmosás), mert a rendszer nem volt teljesen anonim, a NAV tudhatta, hogy milyen számláról érkezik be a pénz. Az új rendszer ennél biztonságosabb az adóelkerülőknek, mert a jogszabály szerint a 10 százalékos szja-t a bankok fizetik majd be, azt pedig nem kell kiadniuk, hogy kinek a nevében teszik ezt.