Innováció: adótraffipaxot vezet be a NAV

2017.03.06. 13:08

Mostantól rendszeresen nyilvánosságra hozza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az előre meghatározott ellenőrzési helyszíneket - közölte Tállai András, a NAV vezetője az MTI-vel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára elmondta: a hivatal honlapján az úgynevezett adótraffipax jelzi ezentúl, hol kell számítani célirányos ellenőrzésekre, megyéről megyére követhető lesz, hogy hol jelennek meg biztosan az ellenőrök.

Tállai szerint az ellenőrzések beharangozásával az adóhatóság "támogatja és ezáltal ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket".

Az előre közzétett információknak a NAV várakozásai szerint megelőző hatásuk lesz, legalábbis erre következtetnek abból, hogy a korábban előre jelzett akciókban minimálisra csökkent a szabálytalanságon ért vállalkozások száma. Az adótraffipax viszont nem zárja ki azt, hogy a megjelölt helyszíneken kívül is ellenőrizzenek a NAV munkatársai - hangsúlyozta Tállai András.