A mezőgazdaság húzta év végén a GDP-t

2017.03.07. 09:13 Módosítva: 2017.03.07. 09:20

2016 utolsó negyedévében 1,6 százalékkal növekedett a hazai GDP a KSH friss, második becslése szerint. A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások és a mezőgazdaság járultak hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 1,5, az előző negyedévhez viszonyítva 0,4 százalékkal nőtt. 2016-ban a GDP 2 százalékkal emelkedett.

A termelési oldalon az ipar továbbra is gyengélkedett, 0,8 százalékkal csökkent a hozzáadott értéke az előző év azonos időszakához képest. Az építőipar mínusz 13 százalékban zárt, leginkább az egyéb építmények estek vissza 2015 végéhez mérten. A mezőgazdaság viszont szárnyalt, ott 18 százalékos pluszt mért a KSH. 

forrás: KSH
forrás: KSH

A szolgáltatásoknál a hozzáadott érték 3,1 százalékkal nőtt, leginkább a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység húzta felfelé (plusz 6,5 százalék), de a vendéglátás és az infokommunikáció is szépen teljesített (plusz 48 illetve 4,3 százalék).

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 3,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,1 százalékkal bővült. Viszont a kormányzattól kapott természetbeni juttatások volumene 2,7, a közösségi fogyasztásé 5 százalékkal csökkent, az összes folyamat eredményeképpen 2,5 százalékot bővült a végső fogyasztás. 

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 19,6 százalékkal visszaesett – továbbra is döntően az EU költségvetési ciklusainak váltásával összefüggésben –, ami a kormányzati szektor beruházásait érintette nagymértékben. A nagyobb súlyú ágak közül a szállítás, raktározás, a közigazgatás, védelem, a mezőgazdaság, az energiaipar és az információ, kommunikáció beruházási teljesítménye csökkent, a feldolgozóiparé, a kereskedelem, gépjárműjavításé és az ingatlanügyleteké nőtt.