Már nyolc keleti tagállam harcol a silány multis kaja ellen

2017.03.07. 07:31 Módosítva: 2017.03.07. 08:29

Hat tagállam is csatlakozott Magyarország és Szlovákia előterjesztéséhez a silány minőségű élelmiszer ellen az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának hétfői ülésén – nyilatkozta Fazekas Sándor agrárminiszter a Magyar Idők keddi számában. Az élelmiszerek azonos minőségének biztosítása mellett állt ki Csehország, Románia, Horvátország, Szlovénia, Bulgária és Görögország.

Ne csak az uborka görbületét és a tyúkketrec nagyságát szabályozza az unió! 

– mondta Fazekas Sándor, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a jobb minőségű termékek a nyugati piacra kerülnek, míg a silányabbak a keleti blokk országaiba. A miniszter üdvözölte, hogy a fogyasztóvédelemért felelős európai uniós biztos a régiós álláspont mellé állt. Ugyanakkor Fazekas szerint nem megoldás a biztos javaslata, mely elsősorban fogyasztóvédelmi eszközöket tartalmaz, hiszen azokkal csupán egy-egy konkrét termék kapcsán lehet fellépni.

Átfogó szabályozás kidolgozására van szükség, amely előírja, hogy azonos márkanév alatt forgalmazott termékeknek legyen azonos a minőségük, és azt is pontosan meghatározza, miként szankcionálható az a vállalat, amelyik ügyeskedéssel és taktikázással becsapja a vásárlóit – nyilatkozta az agrárminiszter.

A silány multis élelmiszer-gate egy friss szlovák vizsgálat miatt lett hirtelen téma a keleti tagállamokban, a szomszédos országban kimutatták, hogy sok márka rosszabb minőségű termékeket árul ugyanazon márkanév alatt keleten. A vonatkozó vizsgálat és három évvel korábbi magyar párja is arra jutott, hogy egyértelműen rosszabbak a keleti blokkban ugyanazok a kaják, de legtöbbször ezt összetevők szintjén nem, csak érzékszervi vizsgálattal sikerült kimutatni, ami vitatottabb terület.

Mindenesetre a V4-országok újból közös fellépést kezdeményeztek az ügyben Brüsszelnél, ennek a hétfői ülés volt az első állomása. Magyarországon új, az eddigieknél átfogóbb Nébih-vizsgálat is zajlik az ügyben, melynek eredményei elvileg még márciusban nyilvánosak lesznek.