14 millió ember veszti el egészségbiztosítását Trump miatt

2017.03.14. 17:30 Módosítva: 2017.03.14. 17:30

Bár a republikánusok megpróbálták megakadályozni elkészültét, és már a megjelentetése előtt hazugnak és részrehajlónak bélyegezték, az amerikai kongresszus független költségvetési hivatalának csak sikerült kiadnia értékelését Donald Trump új egészségbiztosítási törvényjavaslatáról.

Amiből kiderült, hogy 

egy év alatt 14 millióan, 10 év alatt 24 millióan vesztenék el egészségbiztosításukat, ha életbe lépne a jogszabály.

Az egészségbiztosítási rendszer ismételt átszabása a republikánusok egyik fő politikai ígérete volt, elsősorban azért, mert az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama legfontosabb és legmegosztóbb reformjáról van szó. Obama reformjai alapvetően az állami támogatások kiterjesztését és az egészségbiztosításhoz jutás megkönnyítését szolgálták, de a republikánusok szerint ezzel túlságosan is beavatkoztak az amerikai emberek életébe és szabad akaratába, ráadásul növelték a közkiadások mértékét. Ezért aztán erősen meg akarják nyirbálni a rendszert, aminek részleteiről itt írtunk.

Ettől függetlenül a Trumpcare-ről kiadott jelentés alapján nehéz lesz megvédeniük az amúgy párton belül jobbról és balról is bírált törvényt. A legfőbb érv talán az lesz majd, hogy a kongresszusi hivatal értékelése szerint tíz év alatt 337 milliárd dollárt spórolhat az amerikai állam a rendszer átszabásán. 

Trump törvénytervezete ellen tüntető Philadelphiában
Trump törvénytervezete ellen tüntető Philadelphiában
Fotó: Mark Makela / Getty Images Hungary

Ugyanakkor a mérleg másik oldala, hogy a számítás szerint ennek komoly társadalmi ára lenne, ugyanis így 2026-ra 52 millió amerikai élne egészségbiztosítás nélkül. A leginkább pedig pont azokat érinti negatívan a Trump-törvény, akik a republikánus jelöltet annak idején felemelték, és akik segítségével megnyerte az elnökválasztást: a szegényebb, idősebb vidéki embereket. Ami már csak annak fényében is érdekes, hogy Trump kampányában azt ígérte, ha megválasztják, mindenkinek lesz biztosítása, és az egészségügyi ellátás olcsóbb és jobb lesz, mint eddig volt.

A kongresszusi vizsgálat (amit egyébként egy republikánusok által jelölt és megszavazott, konzervatív közgazdász vezetett) Trump egy másik fontos állítását is cáfolta. Az amerikai elnök ugyanis azzal érvelt az utóbbi napokban, hogy az Obama féle reformok "felrobbantják" az egészségbiztosítási rendszert, mert irtózatosan drágák. Ehhez képest a számításokból az látszik, hogy az egészségbiztosítási piac stabilizálódik, és igazából egész jól elműködne akkor is, ha nem nyúlnának hozzá, írja a balközép Vox.