Parragh Bianka: Nem értelmezhető a magyar gazdaságpolitika Matolcsy nélkül

2017.03.14. 12:09

Tíz igen és két nem szavazattal támogatja a parlament gazdasági bizottsága Parragh Biankának, Parragh László feleségének jelölését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába. A bizottság a Monetáris Tanács egy másik tagjának, Kocziszky Györgynek az újrajelölését is hasonló arányban támogatta.

Parragh Bianka a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és az Óbudai Egyetemen adjunktusként dolgozik, ahol a gazdasági szabályozással, vállalati versenyképességgel, menedzsmenttel és vezetésszervezés kutatásával foglalkozik.  A bizottsági meghallgatáson elmondta, hogy az egyetemen tanítva elméleti, vállalkozásban dolgozva pedig gyakorlati szinten is megtanulta és megtapasztalta, hogy mi a versenyképesség, hogy miért rossz a költségvetési egyensúlytalanság, vagy hogy miért fontos a fenntartható gazdasági növekedés.

Arról beszélt, hogy a gazdaságban a piac és az állam harmonikus együttműködése a legfontosabb dolog, ami a 2010-től megvalósuló fiskális, és a 2013 óta tartó monetáris fordulatban is tetten érhető volt.

Parragh Bianka
Parragh Bianka
Fotó: Szigetváry Zsolt

Parragh elmondta, hogy két évtizede nem értelmezhető a magyar gazdaságpolitika Matolcsy György nélkül, de a 2010 utáni tevékenysége kiemelkedik ebből az időszakból. Elmondta, hogy támogatja a nem hagyományos monetáris politikai eszközök alkalmazását, illetve azt, hogy a monetáris politika tevékenyen segítse elő a versenyképességi fordulat megvalósulását. Ezen kívül fontosnak tartja a jegybank pénzügyi kultúra fejlesztésére tett törekvéseit, az árstabilitás elősegítését, és a hitelezés olcsóbbá tételét, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatását.

A Monetáris Tanács határozza meg a jegybanki alapkamatot, illetve az inflációs célokat és a forint árfolyamrendszerét is, tehát nagyon jelentős mozgatója a magyar gazdaságnak. Ezért is lenne meglepő, hogy egy monetáris politikai múlttal nem rendelkező, eleve az egyetemi hierarchia legalsó tanári szintjét jelentő adjunktusi poszttal bíró személyt neveznének ki a tanácsba.

Parragh László felesége Cinkotai János inflációs szakembert válthatja a monetáris politikai döntéshozó szervezetben, akinek március 22-én jár le hatéves megbízatása. Kocziszky Györgynek is a közeljövőben, április elején jár le hatéves mandátuma.