Állami támogatást kaphat az Igazi Csíki Sör

D  HS20150317029
2017.03.16. 16:20

Látszólag új fokozatra kapcsolt a magyar kormány a Heineken elleni sörháborújában, és állami pénzzel tömné ki a holland cég által betámadott (részben amúgy szintén holland kézben lévő) Igazi Csíki Sört.

Legalábbis Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI tudósítása szerint azt mondta csütörtökön, hogy

a kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is. 

Részletek nem derültek ki arról, hogy milyen címen és jogon, mennyit és mikor adna az Igazi Csíki Sör mögött álló, profitorientált magánvállalkozásnak a magyar kormány, illetve hogy általában véve pontosan miért, milyen módon és mennyivel tervezik támogatni a kézműves söröket gyártó, profitorientált magánvállalkozásokat. 

A Heineken és a székely kézműves sörnek bélyegzett, valójában azonban egy romániai magyar vállalkozó élelmes, nevezzük úgy, nemzetpolitikai marketinggel hódító ipari sörmárkája közötti balhét itt foglaltuk össze részletesen. A történet rövid lényege, hogy a Heineken szerint az Igazi Csíki Sör az ő egyik márkájukat bitorolja, és ebben a bíróság is nekik adott igazat. Ám a magyar kormány ezt nem hajlandó elfogadni, és valamilyen, eddig nem kifejezetten világos okból nekirontott a Heinekennek.

Az ügy legutóbbi fordulójában Semjén Zsolt és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a vörös csillagja miatt próbálja betiltani a holland sört. Benyújtottak ugyanis egy törvényjavaslatot, ami betiltaná "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú megjelenítését". Miután a Heineken márka jelképe az ötágú vörös csillag, ami Magyarországon kommunista önkényuralmi jelképnek minősül, így elsősorban őket érintené a törvény.

Semjén a törvényjavaslatot "absztrakt erkölcsi megfontolással" indokolta, ugyanakkor kérdésre nem cáfolta, hogy összefüggés van a Heineken cégérével és az Igazi Csíki Sör forgalmazásának akadályozásával. 

Semjén egyébként azt is levezette, hogy Heineken logójában szereplő vörös csillag "nyilvánvaló politikai tartalom". Ezt arra alapozta, hogy 1951-ben a vörös csillagot levették a sörről, majd 1991-ben a Szovjetunió megszűnése után visszatették. Arra nem tért ki, hogy nem feltűnő-e számára, hogy pont a hidegháború időszakában nem szerepelt vörös csillag a Heinekenen, amikor ez a jelkép nyilvánvaló politikai tartalommal bírt, és csak akkor tették vissza, amikor a vörös csillag nyilvánvaló politikai jelentősége megszűnt.

Semjén annak a realitását sem taglalta, hogy az Index korábbi remek ötlete alapján a magyar kormány vegye meg az egész Heinekent, és cserélje le székely zászlóra a vörös csillagot.