Lázár: A Heineken nehéz hetek elé fog nézni

2017.03.16. 22:24

Nem sokkal azután, hogy Semjén Zsolt az Igazi Csíki Sör állami támogatásáról beszélt, Lázár János is rúgott még egyet a csíki sörháború kapcsán a Heinekenbe.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hódmezővásárhelyi lakossági fórumán ugyanis a helyi hírportál szerint azt ígérte

a Heineken nehéz hetek elé fog nézni, mert ő a végletekig elszánt a Csíki Sör és egyáltalán magyar sör védelmében.

Az MTI tudósításából pedig az is kiderült, hogy Lázár szerint az Igazi Csíki Sör és a Heineken közötti csatározások miatt a kormány megvizsgálná a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások viszonyát.

Ez magyarul annyit tesz, hogy vélhetően ahogy a kiskereskedelemben is próbálja szívatni a nagy, külföldi tulajdonú cégeket, így vélhetően a söriparban is elkezdi majd ugyanezt a kormány.

Lázár  úgy fogalmazott:

Érdemes az egész szabályozást megvizsgálni azután, ami az Igazi Csíki Sörrel történt, hogy egy kiszolgáltatott kis szereplőt "igyekszik eltaposni" egy multi.

Azt is mondta, hogy "ez a vita kevésbé a sörről, sokkal inkább magyarságunkról szól", éppen ezért "a végsőkig elszánt" a küzdelemben. Lázár szerint az a kérdés, hogy "a magyar tulajdonban lévő kézműves manufaktúráknak milyen esélyük van az országban működő, a piacot uraló négy nagy sörgyárral szemben". Ahogy az is probléma, hogy a vendéglősök szerinte "kiszolgáltatottak a nagy piaci szereplőknek".

A Heineken és a székely kézműves sörnek bélyegzett, valójában azonban egy romániai magyar vállalkozó élelmes, nevezzük úgy, nemzetpolitikai marketinggel hódító ipari sörmárkája közötti balhét  itt foglaltuk össze részletesen . A történet rövid lényege, hogy a Heineken szerint az Igazi Csíki Sör az ő egyik márkájukat bitorolja, és ebben a bíróság is nekik adott igazat. Ám a magyar kormány ezt nem hajlandó elfogadni, és valamilyen, eddig nem kifejezetten világos okból nekirontott a Heinekennek.

Az ügy legutóbbi fordulójában Semjén Zsolt és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter  a vörös csillagja miatt próbálja betiltani a holland sört . Benyújtottak ugyanis egy törvényjavaslatot, ami betiltaná "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú megjelenítését". Miután a Heineken márka jelképe az ötágú vörös csillag, ami Magyarországon kommunista önkényuralmi jelképnek minősül, így elsősorban őket érintené a törvény.