Több kerület fölött meg fog nőni a légi forgalom

2017.03.16. 07:36

Felújítják a reptér régebbi, 1-es jelzésű kifutópályáját, ezért a kettesen jelentős forgalomnövekedésre lehet számítani, írja az MTI a reptérre hivatkozva. Ez praktikusan azt is jelenti, hogy délkeleti szélirány mellett meg fog nőni légi forgalom a IV., XIV., XV., XVII. kerület egyes részei felett.

A felújítás ma, csütörtökön kezdődött, és június közepéig tart. Az egyes kifutópályán már korábban is voltak felújítások, de azoknál csak a felületi hibákat kezelték. Most pedig a teljes alapozást kicserélik.

Pontosabban „a 3 kilométer hosszú kifutópálya vecsési végénél található földetérési zónában, mintegy 900 méter hosszúságú szakaszon szükségessé vált a teherbíró burkolatot alkotó betontáblák teljes cseréje”.

Ez is része egyébként a Budapest Airport nagy, saját erőből történő ferihegyi reptérfejlesztésének, amire a tájékoztatás szerint ötmilliárd eurót (nagyjából 1600 milliárd forintot) fordít a vállalat 2020-ig az MTI alapján. Ez elég sok pénznek tűnik,  korábban még öt év alatt 50 milliárd forintos saját erős fejlesztésről lehetett tudni, legalábbis a BUD 2020 programjuk biztosan ekkora.

Megkérdeztük a repteret, hogy tényleg óriási duzzadt-e az egyébként is jelentős fejlesztési tervük. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés: A reptér is 50 milliárd forintról tud. Az MTI-nél elírhatták csak a számot és a pénznemet.