Matolcsy aprópénzért középkori okleveleket is vett

2017.03.17. 13:58

Múlt hónapban újra bepörgette Matolcsy az egyik közpénzből műkincsvásárlós programját,  és nagyjából 800 millió forintért vett képeket, ebből például hat Csernus Tibor festmény 271 millió forintunkért már nem Kreinbacher József magyar milliárdos tulajdona, hanem a jegybanké. 

Ehhez képest darabra alkalmi vételnek tűnik 65 középkori oklevél 27 millió forintért. Legalábbis ezt húzta most be a Gerhardt Ferenc jegybanki alelnök vezette Értéktár program keretében a jegybank. Az Értéktár saját meghatározása szerint mindenféle műkincset vesz magyart, külföldit, Magyarországról és messzi külföldről, "hogy ne szóródjanak szét" a dolgok. Jövő év végiéig nagyjából 31 milliárd forintból. 

A mostani oklevelek megvannak mikrofilmen a Szlovák Levéltárnak már, most a tulajdonos Ribovszky család rásózta most az egészet a jegybankra. Egészen pontosan felajánlották a jegybanknak, hogy vegyék meg mind, és a jegybanknak volt kedve megvenni 27 millióért. Korábban itt írtunk még arról, ahogy az MNB-nél 2014-től elengedték a gyeplőt, és elkezdtek tízmilliárdos nagyságrendben mindenfélével foglalkozni, amihez kedvük szottyant.