Vargáék megnövelik a betűméretet, véget érhet a kistojásosok uralma

2017.03.19. 10:59

Az egyik nagyobb, de drágább, a másik kisebb, de olcsóbb, mélyalmos, bio, S, M, L és XL, A-minőségű, ipari, ketreces – ma már két tojás sem hasonlít igazán egymásra. Az árérzékeny vásárlók így akár hosszú perceket is tölthetnek a boltok polcai előtt, amíg kisilabizálják, tulajdonképpen melyik tojás éri meg jobban, olvasószemüveg nélkül akár még többet.

A kilóra számított egységárat ugyanis bár kiírják a boltok, de nem olyan nagy betűkkel. Ha nem vagyunk résen, könnyen lehet, hogy azt hisszük, jó vásárt csináltunk, pedig valójában nem is a legolcsóbb tojást vettük meg.

000 Par8322502
Fotó: Fred Tanneau / AFP

Ebből a helyzetből lett most elege a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, véget vetnek az apró betűs korszaknak, mégpedig egy rendeletmódosítással.

A hétfőtől életbelépő szabály szerint: 
a tojás egységárát az eladási, darabárral azonos méretben kell feltüntetni.

Ez a változtatás a tárca reményei szerint főleg a nagyobb tojásokban utazó termelőknek jöhet jól, akik elől a kilóra számítva drágább, de darabárra mégis olcsóbb kistojásosok elhappolták a figyelmetlen vevőket. Az NGM közleménye szerint nagyrészt úgyis a külföldieknek volt kis tojásuk.

"Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kisméretű (A-minőségű, ipari) tojás importja, ami sok esetben - a látszólagosan olcsóbb eladási ára miatt - hátrányosan érintette a magyarországi gazdák által termelt, magasabb kategóriába sorolt tojások értékesítését" - írta közleményében Varga Mihály minisztériuma.