Parlament elé megy a Heinekent szívató vörös csillagos törvényjavaslat

2017.03.20. 12:12

A parlament igazságügyi bizottság tárgysorozatba vette a Semjén Zsolt és Lázár János által múlt hét hétfőn benyújtott törvényjavaslatot, ami betiltaná „az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú megjelenítését”. Ez azt jelenti, hogy a javaslatot a parlament is tárgyalni fogja.

Vas Imre, fideszes parlamenti képviselő a törvényjavaslatot ismertetve elmondta, hogy a javaslat betiltaná minden önkényuralmi jelkép kereskedelmi célú használatát, de lehetőséget adna a kormánynak, hogy egyes esetekben részleges vagy teljes felmentést adjon. A törvényjavaslat módosítja a fogyasztóvédelmi törvényt, és a Btk.-t is szigorítja. A javaslatot a bizottság túlnyomó többsége támogatta, egy képviselő tartózkodott, és volt egy nem szavazat is.

A törvényjavaslat előzménye a Csíki Sör és a Heineken jogi csörtéje mentén kialakuló sörháború, amiben a kormány mostanában új fokozatra kapcsolt. Miután a Heineken márka jelképe az ötágú vörös csillag, ami Magyarországon kommunista önkényuralmi jelképnek minősül, így elsősorban őket érintené a törvény.

A magyar állam korábban kétszer volt a strasbourgi bíróság előtt, miután vörös csillag viseléséért büntetett, és mindkétszer veszített. Egy uniós eljárásnak így könnyen a magyar törvény elkaszálása és adott esetben tetemes kártérítés lehet a vége, de egy ilyen eljárás több évig is eltarthat.  

A Heineken és a székely kézműves sörnek bélyegzett, romániai magyar nemzetpolitikai marketinggel hódító márka közötti balhé fontosabb részleteit itt foglaltuk össze részletesen.