Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Varga: Nem lesz adóemelés

2017.03.20. 07:54

Bár az Indexnek hosszú ideje nem ér rá interjút adni, a Magyar Idők című kormánylap hasábjain keresztül most mégis lehetőség nyílt megismerni Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elképzeléseit a megfelelő közteherviselésről, illetve a kormány adóterveivel kapcsolatban.

Az interjúból kiderült, hogy Varga „megdöbbentőnek” tartja Botka László MSZP-elnök luxusadótervét, illetve azt, hogy az MSZP új adóterhet vezetne be, jelen esetben a gazdagok számára. Varga ezzel kapcsolatban azt mondta, a kormány semmilyen új adó kialakításán nem dolgozik, és nem is tervez ilyet. 

Az állami bevételeket a tehernövelés helyett úgy garantáljuk, hogy visszaszorítjuk a feketegazdaságot, vagyis megpróbáljuk minden érintettől beszedni az előírt adót.

A tárcavezető arról nem nyilatkozott a lapnak, hogy az adókivetési moratórium a választásokon túl is tartani fog-e, illetve hogy szerinte új adó kivetésének minősül-e mondjuk a kiskereskedelmi szektor szívatása, amely a szupermarketek várható költségnövekedése miatt várhatóan áremelést jelent majd a fogyasztók számára. 

Botka terve egyébként arról szól, hogy fizessen plusz adót az, akinek 1 millió forintnál nagyobb a havi jövedelme, akiknek 100 millió forintnál több a vagyona, és 100 hektárnál több földje van. A szocialista politikus szerint évi 300 milliárd forintot lehetne beszedni az új intézkedéssel, ezt a szegényebbek felzárkóztatására fordítanák. 

Ezzel kapcsolatban Varga azt mondta, ő „nem tarja erkölcsös és észszerű gondolatnak újabb közteherrel sarcolni azokat, akik legális, adózott jövedelemből vásároltak például otthont maguknak vagy a családjuknak”.

A nemzetgazdasági miniszter azt is közölte, hogy amennyiben hasonló nívón szeretnénk élni, mint Nyugat-Európa egyes népei, akkor a következő években Magyarországon a munka kell, hogy a legfontosabb legyen. Jobb minőségű munkára, nagy hozzáadott értékre és versenyképes gazdaságra van szükség. Ezt munkahelyteremtéssel és az adók csökkentésével támogathatja a mindenkori kormány.

Varga szerint viszont „a segélyezés – ellenzéki ígére­tekben szereplő – előtérbe helyezése, a teljesítménytől és a szociális helyzettől független állami támogatások kifizetése ezzel csak ellentétes hatást válthatna ki.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!