A kormány kedvenc osztrákjai gazdagodnak a Ligetben

2017.03.22. 10:05

A Strabag építheti meg 12 milliárd forintért a sokat bírált Liget Budapest projekt keretében létrehozandó Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot (OMRRK). Az osztrák vállalat az európai közbeszerzési értesítő szerint Garancsi István cégét, a Market Zrt.-t győzte le a mintegy 37 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesre kiírt tenderen.

A Városliget elmúzeumosítását vezénylő projektiroda szerint az OMRRK "A Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyainak megőrzéséhez biztosít kiemelkedő szakmai feltételeket és technikai hátteret". Az öt tagból álló épületegyüttes a Városliget közelében, a Szabolcs utcai egykori kórház területén épül fel. 

A közbeszerzési felhívás szerint az épületegyüttes három tagja már meglévő, felújítandó ingatlan, a maradék kettőt újonnan fogják felhúzni. Ezek egyike az új, 30 ezer négyzetméteres központi épület, ami messze a beruházás legnagyobb tétele lesz. A Liget elmúzeumosítása tehát gőzerővel halad, bár az emberek nem feltétlenül ezt szeretnék, hanem fákat meg zöldet meg nyugalmat.

A Strabag pedig hiába sározódott be legutóbb a négyes metró beruházása kapcsán, és hiába volt a nyolc évvel ezelőtti elmúltnyolcév egyik prominens beruházócége, a Fidesz alatt is megtalálta számítását, sőt soha nem ment ilyen jól a biznisz itthon az osztrákoknak