Négyből két állást elvesztett Matolcsy barátnője a jegybanki alapítványoknál

2017.03.22. 08:55

A Matolcsy György válásáról szóló hír megjelenéséig négy pozíciója volt Vajda Zitának, Matolcsy György jegybankelnök barátnőjének az MNB-alapítványoknál, viszont azóta két pozíciója megszűnt - írja a 24.hu.

Novemberben írtunk róla, hogy az alapítányoknál lefolytatott átalakítás keretében megszűnt Vajda Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány által tulajdonolt Vízház Ingatlanfejlesztő zrt.-ben betöltött igazgatósági tagsága. A 24.hu cikke alapján viszont azóta Matolcsy barátnőjének igazgató-helyettesi posztja is megszűnt a PAGEO-nál. (Azt nem tudni, hogy a Vízháznál mennyit keresett, de azt igen, hogy a PAGEO-nál havi 600 ezer bruttót kapott.)

A 24.hu úgy tudja, hogy az év vége fele Vajda igazgató-helyettesi posztja is megszűnt a PAGEO-nál. Azt az alapítvány a lap kérdésére nem árulta el, hogy saját maga kezdeményezte-e a távozást, vagy a karcsúsítási program miatt kellett mennie. Vajda így jelenleg a PADI kuratóriumi tagja (azt nem tudni, hogy ezért mennyi pénzt kap), illetve a PAGEO senior kutatója havi bruttó 600 ezer forintért.

A kutatóintézetnek Vajda Zitán kívül még hét kutatója és négy gyakornoka van, és jóval több tanulmányt és bejegyzést lehet találni az ő nevük mellett, mint amennyit Vajda jegyez. Ezt az alapítványok körül azzal magyarázták, hogy Vajda sokszor szerkesztőként vesz részt a munkában, így nem minden tanulmánynál jelenik meg a neve.

Az azóta megszűnt Népszabadság írta meg, hogy az 1300 alkalmazottat foglalkoztató MNB-ben októberig a legjobban fizetett 116 személy közül csak 33-nak volt magasabb a bére, mint Vajdának, pedig nem vezetett önálló osztályt. Vajdának több pozíciója is volt a jegybank alapítványainál: összesen négy helyről kapott ilyen módon fizetést, amiből nagyjából havi nettó 1,1 millió forint is összejöhetett.