Egy részvényből nyolcat csinál a Mol

2017.03.23. 11:39 Módosítva: 2017.03.23. 12:01

A Mol igazgatósága javaslatot tett a Budapest Értéktőzsdénél a cég részvényeinek 1:8 arányú felaprózására - derül ki a BÉT honlapján közzétett előterjesztésből

Az Indexnek küldött Mol-háttéranyagból kiderül, hogy a részvények nyolcadolására a vállalat szerint azért van szükség, mert a jelenlegi árfolyam nagyon eltávolodott a BÉT-en forgó többi prémium részvény átlagosan 3500 forintos árától: egy Mol-részvény 20 ezer forint körüli összegért cserél gazdát jelenleg. 

A felaprózás utáni alacsonyabb árfolyam megkönnyíti a kisbefektetők kereskedését MOL részvényekkel, és jellemzően forgalom-, likviditásnövelő, főleg ha olyan időszakban lépik meg, amikor a cég jól teljesít - írják. Már több nemzetközi és magyar vállalat élt a részvényfelaprózás (split) a lehetőségével: a Walmart a bevezetését követő 30 évben 11 darab 1:2 arányú részvényfelaprózáson ment keresztül, de az Apple, a Google és több más globális szereplő is többször meglépte már ezt. 

A BÉT-hez benyújtott előterjesztésben a Mol azt is javasolja, hogy az előző évek fokozatosan növekvő osztalékfizetési trendjének folytatásaként, hogy az egy részvényre jutó osztalék (DPS) 10 százalékkal 625 Ft-ra növekedjen az előző évi 567 Ft-ról. A teljes osztalék így 58 milliárd forint a 2016-ös üzleti évre vonatkozóan.