Észak-Korea külföldi pénzből gründolna kaszinóhajót

2017.03.24. 10:44

Összesen 20 millió dollárnyi külföldi tőkét csábítana Észak-Korea az országba. A beruházó egy kaszinóhajót üzemeltethetne, ami a Észak-Korea egyik különleges területéről, a Kumgang-hegyi turisztikai régióból indulna. A hajóval egyelőre meg nevezett délkelet-ázsiai kikötőkbe, és az oroszországi Vlagyivosztokba lehetne eljutni – írja a Quartz.

Észak-Koreában a turizmus nem egy jól menő iparág, de az ország vezetése 1998-ban létrehozta a Dél-Koreával határos Kumgang-hegyi turisztikai régiót, hogy külföldi turistákat vonzzon az országba. Ez azért jó valójában az ország vezetésének, mert a turisták legálisan hoznak kemény valutát (dollárt) az országba. A kaszinóhajó is emiatt lenne hasznos az országnak, ugyanis ebből tudják az importjukat fedezni. A Kumgang-hegyi turisztikai régió honlapja szerint egy 30 ezer tonnás, szovjet hajót alakítanának át kaszinóhajóvá, ami ezer utas befogadására lenne alkalmas.

Észak-Korea nem külön erre fenntartott területein a turizmus erősen korlátozott, a külföldiek csak a hatóságok ellenőrzésével utazhatnak és nézelődhetnek az országban előre leegyeztetett útvonalakon. A turisztikai régión kívül az országban a szerencsejáték is illegális.

Az észak-koreai kormánynak ugyanakkor valószínűleg nem lesz nagyon könnyű dolga a beruházók becsábításában, ugyanis az utóbbi hetekben az ország rakétatesztjeit Dél-Korea és az USA nem nézte jó szemmel, ráadásul Malajziával is elmérgesedett az vezetés viszonya, miután Kuala Lumpur repülőterén, minden bizonnyal a kommunista rezsim megbízásából megölték az észak-koreai diktátor féltestvérét.