Mindenki építkezni akar, csak nem maradt, aki házakat építsen Magyarországon

2017.03.26. 17:54 Módosítva: 2017.03.26. 17:55

Legalább tíz éve nem volt olyan erős a fizetőképes kereslet a lakáspiacon, mint most, ám ennek ellenére mégsem tud beindulni a lakásépítés, írja a Portfolio.hu. A lap cikke szerint ennek az az oka, hogy

  1. egyrészt az építőipar hatalmas munkás- és szakemberhiánnyal küzd, ezért gyakorlatilag nincs, aki felépítse a házakat;
  2. másrészt pont ebből kifolyólag egyre többet is kell fizetni a munkaerőnek, ami miatt a lakások drágulnak, és így a kereslet is szűkül.

A szektorból 2007 óta, a válság okozta lakáspiaci összeomlás miatt 50 ezer dolgozó tűnt el, és a munkaerő-tartalékban sem áll valami jól az építőipar, hiszen eleve egyre kevesebb a munkanélküli, és egyre több az építkezéseken való téglapakolásnál jobb körülményeket kínáló munkahely. És nem csak belföldön, a kivándorlás ugyanis elég erősen sújtja ezt a szektort is.

Emiatt pedig a munkaerőköltség is nő: az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint havi nettó 250-300 ezer forintos fizetésekre lenne szükség a jelenlegi 150-200 ezer forint helyett ahhoz, hogy az elvándorlás megálljon, illetve, hogy a szakmunkások egy részét vissza tudják csábítani külföldről.

A helyzet olyannyira súlyos, hogy már minden építőipari szakma területén megjelent a szakmunkáshiány.

  • A villanyszerelő, a kőműves, az épület- és szerkezetlakatos,
  • illetve a központi fűtés- és gázszerelő lényegében országszerte mindenhol hiánycikknek számít,
  • de ácsot és asztalost és festő-mázoló szakmunkást sem találunk sehol könnyen, különösen az ország nyugati felében.

Az ÉVOSZ szerint a vállalkozások a bérek emelése nélkül nem is tudnák teljesíteni az újonnan kötendő 1,5-2 éves átfutású szerződéseket, melyekre 2016-ban az engedélyeket megkérték és az egyszerű bejelentéseket megtették, írja a Portfolio.hu cikke.

Becslések szerint tavaly egy év alatt negyedével emelkedtek a kivitelezési költségek, és idén is további drágulás várható.

Ami azt jelenti, hogy egy nagyobb ingatlannál a drágulás simán elviheti mondjuk a családi otthonteremtési kedvezmény teljes összegét. Amiben az az ironikus, hogy részben pont a csok miatt ugrott meg az építési kedv. Ám ha a munkaerőhiány nem csökken, és az árnövekedés üteme kitart, akkor igazából nem többen, hanem végül akár kevesebben is juthatnak új lakáshoz az érdeklődők közül.