Idén is kénytelenek fizetést emelni az üzletláncok

2017.03.29. 08:29

Idén is folytatódik a béremelés a Magyarországon működő élelmiszerláncoknál, a legtöbbjük közben folyamatosan küzd az üres pozíciók betöltésével - írja az MTI boltok tájékoztatása alapján.

A Lidl üzleteiben a tavalyi béremelések után idén március 1-jétől további, átlagosan 8 százalékos emelést kapnak a bolti és raktári fizikai dolgozók. 2016 januárja óta egyébként összesen 32 százalékos béremelést valósítottak meg a bolti és a raktári fizikai munkavállalók körében, így az átlagkereset bruttó 334 ezer forint a cég tájékoztatása szerint. A vállalat több mint 4000 munkavállalót foglalkoztat, munkaerőhiánnyal nem küzdenek - számolt be a Lidl.

A Tesco magyarországi áruházaiban évek óta 20 ezer körül van a dolgozók száma, de a nagy forgalmú időszakokban megnő a létszám - közölte a Tesco-Global Áruházak az MTI kérdésére. Ez év januártól több mint 12 ezer Tesco-munkatárs alapbére nőtt a bérminimum-emelés miatt. A Tesco a 2016-os és az új, 2017-es béremeléssel összesen több mint 5 milliárd forinttal többet költ munkavállalói bérére, és idén további bérfejlesztési stratégián dolgoznak, írták. Az áruházláncnál folyamatosan vannak nyitott pozíciók országszerte, különösen Közép- és Nyugat-Magyarországon és a szakképzett pozíciókba nehéz munkaerőt találni. Ezért speciális toborzási tervet dolgoztak ki, együttműködve a munkaerő-kölcsönző cégekkel és diákszövetkezetekkel.

A csaknem 13 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar már január elején megegyezett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) az idei béremelésről - közölte a társaság. A vállalat kilencezer dolgozójának bére nőtt a kötelező minimálbér illetve bérminimum-emelést meghaladó mértékben, a Spar 2016-ban és 2017-ben összesen 11 milliárd forintot költ erre a célra, amiből 1,5 milliárdot fedez a járulékcsökkentés.  

A 2500 főt foglalkoztató Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. idén januártól az inflációt meghaladó mértékben növelte a munkavállalók béreit, közölte a cég. Egy 30 órában dolgozó bolti eladó legmagasabb elérhető bruttó fizetése náluk 233 325 forint, ami tavalyhoz képest több mint tízezer forintos növekedés, és még kiegészül a vasárnapi pótlékkal és az Erzsébet-utalvánnyal. A dolgozói létszám az elmúlt években dinamikusan bővült, ugyanakkor bolti eladónak nehezebb most megfelelő szakembert találni, közölték. Az áruházlánc jelenleg több mint 200 pozícióra vár jelentkezőket.