Lezárulhat végre a Malév öt éve tartó felszámolása

2017.03.29. 08:59

Öt év után rövidesen lezárul a Malév felszámolása - tudta meg a Világgazdaság a felszámoló Nemzeti Regionális Nonprofit Kft.-től. A folyamatban már a NAV vizsgálata is befejeződött, most már a bíróságon a sor, amely kiküldi a dokumentumokat a hitelezőknek, aztán törölhetik a légitársaságot a cégek közül.

A Malév teljes, bejelentett és elismert hitelezői követelésállománya közel 170 milliárd forintot tett ki, de a vagyon értékesítéséből csupán pár milliárd forint folyt be. Mivel a dolgozók követelésének besorolása és időrendbeli keletkezése megelőz minden más követelést, valamint az egyszerűsített felszámolás eljárás a dolgozók teljes körű kifizetését sem teszi lehetővé, rajtuk kívül semmilyen hitelező nem kapott pénzt. A légitársaságnak a tevékenység megszüntetésekor 1030 belföldi és további 15 országban 79 külföldi munkavállalója volt, ők eddig követelésüknek átlagosan 50 százalékát kapták meg. 

A hitelezők, köztük az orosz állami bank, a Vnyesekonombank (VEB) 36,8 milliárd forintos igényét nyilvántartásba vették és visszaigazolták, de kifizetése az említett okok miatt nem történt meg. A bank pert indított az ügyben, ezt azonban 2016-ban elvesztette. Az oroszok ugyanakkor bnem valószínű, hogy ilyen kömnnyen lemondanának a pénzről. Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsadója korábban azt mondta, hogy Szijjártó Péter Moszkvában tárgyalt Szergej Gorkovval, a Vnyesekonombank elnökével az adósságtörlesztés peren kívüli rendezésének lehetőségeiről, de azt nem tudni, hogy állnak most ezek a tárgyalások.