Lázár: Más van a magyar és az olasz Nutellában

2017.03.30. 15:53

Lázár János, a Miniszterelnökség minisztere a Kormányinfón beszámolt a Nébih szerdán publikált élelmiszertesztjéről, csakhogy kicsit megmásította az eredményeket, hogy jobban passzoljon a mondandójához.

Azt mondta például, hogy nem ugyanaz van az olasz Nutellában, mint a magyarban.

Ez viszont nem igaz: a teszt, amire hivatkozott ennek éppen ellenkezőjét mutatta ki: nem találtak különbséget az összetevők között. A szakemberek a vizsgálatban osztrák, olasz és magyar Nutellát vizsgáltak.

Eszerint:

  • A Nutella összetevői Olaszországban: cukor, pálmaolaj, mogyoró (13%), zsírszegény kakaó (7,4%), sovány tejpor (6,6%), tejsavópor, emulgeálószer: lecitin (szója), vanillin.
  • A Nutella összetevői Ausztriában: cukor, pálmaolaj, mogyoró (13%), zsírszegény kakaó (7,4%), sovány tejpor (6,6%), tejsavópor, emulgálószer: lecitin (szója), vanillin.
  • A Nutella összetevői Magyarországon: cukor, pálmaolaj, mogyoró (13%), zsírszegény kakaópor (7,4%), sovány tejpor (6,6%), tejsavópor, emulgálószer: lecitin (szója), vanillin.

A Nébih az osztrák és magyar verzió között ezúttal semmilyen érzékszervi különbséget sem talált, az olasszal szemben viszont a magyart – és így értelemszerűen az osztrákot – valamivel sötétebbnek és kevésbé lágynak ítélte meg. Az viszont, hogy más lenne az összetevő, nem derült ki a vizsgálatból. (Mellesleg egy évekkel korábbi Nébih-teszten meg a most pont ugyanolyan állagúnak tűnő osztrák jött ki lágyabbnak.) Mellékszál, de az olasznál külön fel van az is tüntetve, hogy gluténmentes, de ez összetevőit tekintve a többire is igaz lehet.

Lázár János nem csak ebben ferdítette el a vizsgálat eredményét. Azt is mondta, hogy kiderült, hogy "96 termékből 70-nél rosszabb minőségűt adnak a magyaroknak".

A Nébih viszont valójában egyáltalán nem állított ilyet.

A hivatal vizsgálata arra jutott, hogy a 96-ból 71 terméknél van valamilyen különbség (ezek közül egyébként 20 termék papíron sem azonos termék), ezek közül 63-nál volt érzékszervi eltérés. Ezek közül viszont sok esetben a Nébih szakemberei éppen a magyarországi terméket találták jobbnak, vagy csak annyit állapítottak meg, hogy van különbség, de azt nem, hogy a magyar silányabb lenne.

Csak néhány példa, hogy milyen megállapításokat tettek:

  • Darbo eperlekvár: a magyar változat gyümölcsösebb illatú és ízű
  • Bertolli extraszűz olivaolaj: a magyar zöldebb és intenzívebb ízű
  • Rauch Ice Tea citromos: a magyar édesebb, teltebb ízű
  • Spar budget csemegeuborka: a magyarnak "harmonikusabb" íze van
  • Nestlé Cookie Crisps gabonapehely: az osztrák világosabb, a magyar sötétebb
  • Vegeta: az osztrákból készült főzet kevésbé sós

Összességében tehát csak az derült ki, hogy valóban vannak eltérések egyes termékek között, de azt nem erősítették meg, hogy általánosságban kijelenthető lenne, hogy "a multik szemetet hoznak Magyarországra."

A kormányinfón egyébként is kiderült, hogy a Nébih felmérése és annak tényleges eredménye teljesen mellékes, Lázár beszámolt arról, hogy a kormány a felmérés eredményeit meg sem várva már hetekkel ezelőtt tárgyalni kezdett a visegrádi országokkal, hogy közös erővel felszámolják a multik "kettős mércéjét."

Lázár János azt mondta, első körben azt szeretnék elérni, hogy ha ugyanaz a Nutella Olaszországban más mint a magyar, akkor a fogyasztóknak legyen joguk arra, hogy tudják, "ugyanaz a neve, ugyanúgy néz ki, de teljesen mást tartalmaz."