Rendeletben szabályoztuk a gyúrást

2017.03.31. 15:07

Furcsa receptkönyv lett a szerdai Magyar Közlönyből, Fazekas miniszter ugyanis rendeletben szabályozta egyes süteményeinket.

A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus!) általános rendelkezéseinél ezért egy pár dolgot definiálni kellett, nehogy valaki félreértésből felforralást értsen a dermesztés alatt. Így például megtudhatjuk, hogy mi az a gyúrás. Most figyeljen, ha nem akar később elkavarodni ennél a konyhai műveletnél:

Gyúrás: tészták egyneműsítő művelete, amelyhez nagy erőbehatás szükséges az alacsony nedvességtartalom miatt.

Ha jól megfigyeljük ezt a definíciót, azért elég tág teret ad a felhasználónak arra, hogy a műveletet hogyan végzi el, például egy szőrszálhasogatóbb miniszter Newtonban is definiálhatta volna tészta állagától függő "nagy" erőhatás mértékét.

De fontos lehet az is, hogy a gyúrást ne keverje össze egy cukrászunk se például a keveréssel. Ez utóbbi ugyanis

egyes tészták, krémek összetevőinek egységes, homogén állományúvá tétele.

Remélhetőleg nem lesz zűr a különböző homogenizálási eljárások közt, különösen, ha például egyes keverésekhez nagyobb erőhatás fog kelleni. Persze a rossz gyakorlatok kiszűrése az ellenőrzések feladata is lesz majd. 

Tudjuk már, mi az a dobostorta, krémes vagy rigójancsi

Külön érdekes, hogy lett "nemzeti termékleírásunk" a "hagyományőrző cukrászati termékeinkről". Ami praktikusan azt jeleni, hogy amit nem a leírt módon készítenek, azt nem lehet innentől dobostorának, krémesnek, rigójancsinak, francia krémesnek vagy Esterházy-tortának/szeletnek hívni.   

Ezek elég hosszú leírások egy sima krémes (="zsiradékkal készült leveles tésztából sütött lap(ok)ból és a közéjük töltött lágy, vaníliás, főzött sárgakrémből áll. Négyzet vagy téglalap alakúra szeletelt, vaníliás porcukorral meghintett tetejű sütemény") leírása például két oldal a Közlönyben. 

Ha kíváncsi az összetevők arányára is, akkor tessék:

5.2.4.1. Késztermék összeállítása
Felhasznált összetevők Arány (%)
Krémlap 22-27
Főzött vaníliás sárgakrém 70-75
Vaníliás porcukor hintéshez 3

Sajnos nem adták meg, hogy ez tömegben értendő százalékos arány, piaci értékben, ráfordított időben vagy valami másban. De valószínűleg tömegben értendő. Nem érdemes 76 százaléknyi krémet tolni bele tehát, mert az onnantól nem krémes, hanem csak egy álkrémes lesz. De rendes a szabályozó, mert lehetséges más megnevezésre is ad példát az elhajlóknak: pl. "puding kocka, vaníliás kocka, vaníliás szelet stb."    

Az oldalnyi hosszú krémes receptért, a rigójancsi állományának leírásáért vagy mondjuk az államilag elismert dobostorta anyaghányadáért viszont már tényleg nézze meg a rendeletet.