Belülről kapott új vezérigazgatót a Budapest Bank

MZS hev-2270
2017.04.04. 12:35
Tóth Viktor, a Budapest Bank eddigi vállalati vezér-helyettese lett a bank új vezére, míg az it- és az fb-elnöki posztját a jövőben a tulajdonos MFB vezetői töltik be. Privatizáció a 2018-as választásokig nem várható.

Tóth Viktor, a Budapest Bank eddigi vállalati vezérigazgató-helyettese vezeti a jövőben a Budapest Bankot. Az elnök-vezérigazgatói posztot viszont a jövőben szétválasztják, a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) érkezik az új elnök, Létfai Koppány. Úgy tudjuk, hogy a napi vezetés gyakorlata nem változik a banknál, vagyis a vezérigazgatói hatáskörök nem szűkülnek. A BB stábjának általunk elért tagjai nagyon örültek annak, hogy belülről érkezett új CEO, amely számukra a stratégia megerősítését és a folytonosságot is jelképezte.

Márpedig Tóth Viktor valóban régi motoros, hiszen 19 éve a BB munkatársa. Mint megtudtuk, a bejelentés napján 12 órakor a bank székházában a régi és az új vezető, valamint a bank felső vezetésének jelenlétében formális stafétabot-átadás is zajlik. Az állami tulajdonban álló bank élére azután kellett új első embert találni, hogy Zolnai György öt év után elhagyta a BB-t és a Raiffeisen élére távozott.

Zolnai békésen ment el, januárban bejelentett távozása után március 31-ig még ő irányította a bankot, bár fokozatosan visszavett az aktivitásából. A megmaradt jó kapcsolat és a bizalom jele volt, hogy az államot megtestesítő főnök, Bártfai-Mager Andrea kormánybiztos és a távozó vezérigazgató abban is megállapodtak, hogy a felek eltekintenek az ilyenkor szokásos versenytárstilalmi klauzuláktól, és Zolnai május elsejei kezdéssel átülhetett a versenytárshoz.

A Budapest Banknál most egy viszonylag csendesebb időszak jön, bár időről-időre felmerül valamely privatizációs tranzakció esélye, de egyre biztosabbra vehető, hogy ez a 2018-as választásokig már nem indul el. Bártfai-Mager Andrea, illetve Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója már kidolgozta a fejlesztési bank általános stratégiáját, és egy időben nagyon megszaporodtak az egyeztetések a nagy nemzetközi tanácsadókkal és ügyvédi irodákkal, de mára minden politikai aktor belátta, hogy a választásokig nem fér bele az időbe az eladás, és azt senki nem szerette volna, hogy a választás kettészelje a tranzakciós folyamatot. Bernáth Tamás egyébként mostantól a BB felügyelőbizottságának élére került.

Korábban az állami vezetők lapunk előtt azt sem titkolták, hogy Zolnai György fizetése, amelyet még a Budapest Bank korábbi tulajdonosa, vagyis az amerikai GE idején alakítottak ki, az állami szektor toleranciaszintjét kóstolgatta, ez a konfliktus is megszűnik a változással.