Pert vesztett az Exim, fény derülhet a furcsán kiosztott 16 milliárd titkaira

2017.04.05. 14:08

Első fokon pert nyert Schiffer András volt országgyűlési képviselő (LMP), miután a Fővárosi Törvényszék az alapkezelők számára kiírt pályázatra beérkezett dokumentumok kiadására kötelezte az Eximbankot szerdán.

Mint azt korábban megírtuk, a 16 milliárd forintról szóló pályázat feltételei elég szokatlanok voltak: magántőkét nem kértek, és nem hagytak túl sok időt a pályázóknak, 2015 november 30-án jelent meg a kiírás a holnapon, december 10-e volt a határidő, eredetileg 11-én hirdettek volna eredményt. Később adminisztrációs hibára hivatkozva az eredményhirdetést halogatták.

Már akkor részletesen elemeztük, hogy a Gubicza Ágoston és Boris Mihály által vezetett GB&Partners biztosan megfelel a szakmabeliek szerint személyre szabottnak tűnő feltételeknek. Emellett a céget és a bankot is egyaránt fűzték Rogán Antalhoz szálak. (Például Gubicza Ágoston felesége Rogán Antal exneje, Sonnevend Alexandra, aki Rogán első gyerekének anyja is.) Később kiderült, valóban a GB&Partners a befutó. Ezután indítottak pert a pályázati dokumentumok nyilvánossága érdekében.

A testület mostani indoklása szerint a pályázati dokumentumok nem minősülnek üzleti titoknak, mivel az Eximbank közfeladatot lát el. Az ítélet szerint azonban a pályázaton vesztes magánszemélyek és a pályázati anyagokban érintett magánszemélyek személyes adatai nem hozhatók nyilvánosságra.

Az ítélet kihirdetését követően a pert indító Schiffer András elmondta: az adatok nyilvánosságra hozatalával kiderülhet, hogy az Eximbank pályázati kiírásán volt-e valódi verseny. A volt országgyűlési képviselő szerint nem elegendő a nyertes pályázó alapadatainak ismerete: valamennyi pályázat dokumentációjára, azok összehasonlítására és a bírálati mátrix megismerésére szükség van.