Iránnal közösen építhet atomreaktorokat Magyarország

2017.04.06. 14:30 Módosítva: 2017.05.05. 11:54

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Teheránban ír alá megállapodást az helyi atomenergia-ügynökség vezetőjével, Ali Akbar Salehivel az iráni-magyar nukleáris együttműködésről - írja a Teheran Times. A korábbi megállapodások értelmében Magyarország Iránnal közösen épít majd 25 megawattos atomreaktorokat, amiket afrikai és ázsiai országoknak értékesítünk. 

A két ország közötti együttműködés az atomenergia terén egy szélesebb gazdasági együttműködés része. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2016 februárjában fogadta Akbar Szálehi alelnököt, akivel tudományos és ipari együttműködésekről tárgyalt. Azóta megalakult az iráni-magyar gazdasági vegyesbizottság is, és kiderült többek között, hogy a Széles Gábor-féle Ikarus hatszáz buszt szállíthat Teheránba az Eximbank finanszírozásában. 

Az iráni-magyar nukleáris együttműködés ezzel együtt merész húzásnak tűnik, Irán atomprogramja ugyanis pár évvel ezelőttig kizárólag úgy került be a hírekbe, hogy az országot különféle szankciókkal sújtották, mert a nyugati hatalmak attól tartottak, valójában atomfegyvert készítenek.

2015-ben aztán az ENSZ BT állandó tagjai Németországgal kiegészülve aláírt egy egyezményt a perzsa állammal, hogy az iráni nukleáris program kizárólag békés célokat szolgáljon, cserébe a nemzetközi közösség vállalta a szankciók fokozatos feloldását. Ettől függetlenül a nyugati hatalmak most sem lehetnek teljesen nyugodtak Iránt illetően, februárban például a Die Welt megírta, hogy az ország hadserege nukleáris töltet hordozására alkalmas robotrepülőt tesztelt

Irán egyébként az oroszokkal is jó kapcsolatot ápol atomtéren, idén  februárban megállapodtak , hogy a továbbiakban együtt gyártanak nukleáris fűtőanyagot.