Szabálytalanságokat talált az ÁSZ a Közbeszerzési Főigazgatóságnál

2017.04.06. 10:23

Lezárult a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 2012-2015 közötti időszakra vonatkozó ÁSZ-ellenőrzése, a leglényegesebb területek rendben vannak, de a számvevőszék kisebb szabálytalanságokat talált többek között a vagyongazdálkodás és a belső kontrollrendszer terén - derül ki az ÁSZ csütörtöki sajtóközleményéből.  

A jelenleg az NGM alá tartozó KEF-et a kormány hozta létre 1996-ban a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága néven, elnevezése 2011. május 1-jétől változott Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságra. A KEF központi beszerző szervként végezte a központosított közbeszerzési eljárások lebonyolítását, a központosított közbeszerzési rendszer működtetését, és biztosította - a Honvédelmi Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseleteinek kivételével - a minisztériumok és a Miniszterelnökség működéséhez szükséges munkakörnyezetet. 

Az ÁSZ-vizsgálat arra jutott, hogy a KEF irányító szerveinek feladatellátása, valamint a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése megfelelt a jogszabályi előírásoknak. A pénzügyi gazdálkodás összességében szabályszerű volt, de a 2015. évi felhalmozási és a 2014-2015. évi működési kiadási előirányzatok felhasználásához kapcsolódó közbeszerzési szabálytalanságok miatt nem volt biztosított a közpénzekkel történő felelős gazdálkodás.

A vagyongazdálkodás feltételeinek kialakításánál és a vagyonelemek hasznosítására kötött szerződéseknél feltárt hiányosságok miatt a vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű. Az ÁSZ álláspontja szerint az integritásszemlélet erősítése érdekében az intézménynél még további lépések megtétele indokolt. Az ellenőrzés részletesebb eredményeiről az ÁSZ honlapján lehet olvasni