Tanuljon ingyen informatikusnak!

2017.04.06. 12:45 Módosítva: 2017.04.06. 14:46

Elindult az informatikushiány orvoslására korábban meghirdetett kormányzati program, amelynek keretében már áprilisban ingyenes képzések indulnak - írja az MTI Kara Ákos NFM-államtitkár sajtótájékoztatója alapján.

A kezdeményezéshez már 15 felsőoktatási intézmény és több informatikai vállalkozás is csatlakozott, így még ebben a hónapban ingyenes, naprakész gyakorlati tudást biztosító képzések indulnak - mondta Kara.

A program első üteme 2,8 milliárd forint uniós forrásból valósul meg, elsődleges célja, hogy 2020-ig kétszeresére növekedjen az informatikai felsőoktatási szakokra jelentkezők száma. A tervek szerint legalább 100, az infokommunikáció területén meghatározó céggel köt majd megállapodást a kormány, így a vállalkozások sokkal aktívabb szerepet vállalnak majd az oktatásban.

Az egyetemeknek azt tanácsolja a kormány, hogy kössenek az eddigieknél erősebb partnerségi kapcsolatot, folytassanak gyakorlati együttműködést és még inkább engedjék be a vállalkozásokat, szakembereket az oktatásba. Fontos lenne csökkenteni a jelenleg nagyjából 50 százalékos lemorzsolódási arányt is, amiben segíthetnek a gyakornoki programok is a közreműködő "IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért" elnöke, Laufer Tamás szerint.

A projekt keretében gyakornoki program is indul, első körben 275 hallgatóval, egy másik kezdeményezésnek köszönhetően pedig legalább 4000 hallgató kap ingyenes informatikai kurzuson való részvételi lehetőséget.