200 milliónyi uniós pénzt nyúltak le, Jófogáson árulják a bizniszt

2017.04.07. 11:26

Vádat emeltek költségvetési csalás miatt egy Európai Uniós pályázaton nyert pénzt szabálytalanul felhasználó cég ellen – írja a Délmagyar.hu.

A cég 215 millió forintot nyert egy hátrányos helyzetű kistérségi fejlesztésre kiírt pályázaton. Ezt követően elkészült a gyorsdiagnosztikai központ Kisteleken, amit pár évvel később már a Jófogáson árultak 140 millió forintért, de hónapok óta nincs rá vevő. A Központi Nyomozó Főügyészség honlapján szerdán megjelent közlemény szerint vádat emeltek az épületet áruló cég ellen. A közleményben nem jelölik meg a beruházás helyszínét, de a lap szerint a pályázat részletei és a támogatás összege alapján a kisteleki központról lehet csak szó.

A vád szerint a gyanúsítottak a pályázati pénzből olcsóbban vettek gépeket és berendezéseket, mint ahogy azt a dokumentumokban leírták: miközben a pályázaton 490 milliós beruházásra 214 millió forintot igényeltek, valójában 102 millióért vettek gépeket, de az elszámolásban 374 millió forintos költséget tüntettek fel. A vád szerint a 200 millió forintos kárt nem térítették meg a gyanúsítottak, és még abban az esetben is csak az összeg egy részét tudják kifizetni, ha sikerül eladni az épületet.

A lap a cég tulajdonosától azt tudta meg, hogy azért árulják a központot, mert nem volt forgalom, ezért inkább Budapesten bővítenének. A tulajdonos azt is elmondta, hogy valójában ő csak befektető, a pályázatot két „orvos" írta, akikről később az derült ki, hogy nincs is orvosi diplomájuk. A férfi azt állította, hogy az uniós pénzt már visszafizették, így lényegében egy magánbefektetésről van szó.