Bár az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a csirkehús ára a magyar piacon, a húsvét közeledtével az árcsökkenés megállt, és a növekvő kereslet miatt drágulásra lehet számítani - derül ki a Magyar Idők cikkéből.
Az Agrárgazdasági Kutatóintézet statisztikája szerint
- a vágócsirke termelői ára március végén kilónként 246 forint volt, ami egy kicsit kevesebb, mint az egy héttel korábbi ár, éves szinten viszont 6 forinttal olcsóbb a csirke kilója,
- közben pedig a feldolgozók átadási árai is csökkentek: a kereskedelembe az egész csirke március végén 437,5 forintos kilónkénti áron került be, míg egy éve 482 forintot fizettek a feldolgozóknak.
- A csirkecomb egy év alatt 31 forinttal lett olcsóbb (417-ről 386 forintra csökkent a kilójának az ára), míg a csirkemell kilója már 980 forint, miközben egy éve még ezer forintnál drágább volt.
A cikkből kiderül, hogy az olcsó lengyel csirke magyar piacról való eltűnése is hozzájárul a dráguláshoz, és az is, hogy az üzletláncok egymással versengve próbálják biztosítani húsvét előtt a megfelelő mennyiségű csirkehúst a boltokban. Az eddigi áresés azért nem okozott hatalmas problémát a termelőknek, mert olcsóbb volt a takarmány.
Az áresés oka részben az uniós túltermelés volt, aminek a Dél-Afrikában bevezetett védővám volt a kiváltó oka, ami miatt sok csirkét nem tudtak eladni erre az afrikai piacra, ahova EU-tagállamok korábban sokat exportáltak.
Borítókép: MTI / Balázs Attila