Bezárt egy alapkezelőt az MNB

2017.04.11. 11:55

Visszavonta a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapkezelésre és a kapcsolódó kiegészítő tevékenységekre vonatkozó engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mert a társaság a jegybank felszólítása ellenére nem tett eleget határidőben szavatoló tőke-feltöltési kötelezettségének. Az MNB keddi tájékoztatása szerint a határozat március 23-án jogerőssé vált.

A jegybank tavaly decemberben szólította fel a Globeserv Alapkezelőt, hogy határidőn belül feleljen meg a szavatoló tőkekövetelményre vonatkozó jogszabályi előírásoknak és a likvid vagy azonnal készpénzre váltható eszközökbe fektetett szavatoló tőkéjét töltse fel a jogszabályban meghatározott szintre. A társaság viszont a határozatban előírt és a cég kérelmére meghosszabbított határidőben sem tett eleget ennek.

Az előírások szerint a tevékenységi engedély visszavonása után az alapkezelő által kezelt alapok megszűnési eljárását is meg kell indítani. Az eljárást a letétkezelő folytatja le, és ennek keretében a befektetési alap vagyonába tartozó eszközöket értékesíti. Az így befolyt ellenértékből a tartozások és egyéb kötelezettségek levonása után fennmaradó tőke a befektetőket befektetési jegyeik értékének arányában illeti meg  - írja közleményében az MNB.

A Globeserv Alapkezelő a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal - a piaci értékre vetítve 0,002 százalék részesedéssel - rendelkezett, az általa kezelt alapokba tartozó eszközök értéke 175,9 millió forint.