Kizöldülne a mátrai erőmű

2017.04.12. 11:11

1,7 milliárd eurós, azaz nagyjából 541 milliárd forintnyi beruházást mérlegel a Mátrai Erőmű arra készülve, hogy majd be kell zárnia az együtt 700 megawattnyi lignitüzemű blokkjait, írta a Világgazdaság.

Az erőmű új stratégiájának három pillére:

  • a tisztaszén- (CCS) technológiájú áram- és hőelőállítás
  • a megújuló alapú energiatermelés
  • és az energiatárolás.

Mint kiderült, a cég háromnegyedét ellenőrző német tulajdonosok hamarosan kiszállnak a cégből, nagy esély van rá, hogy az MVM veszi át a helyüket.

A mátrai zöldenergia-termelést a biomassza jelenlegi hasznosításán és a már működő, 16 megawattnyi naperőművön túl további 20-20 megawattnyi szolárpark építése jelentené, blokkonként 22 millió euróból. A bükkábrányi naperőművet már az idén átadnák, a visontait talán jövőre.

A Mátrai Erőmű régi és drága terve a Mátrában 600 millió euróból kialakítandó 600 megawattos szivattyús energiatároló is. Ezt az új paksi atomblokkok átadása után az országban keletkező többletáram tárolása teszi szükségessé.

És mérlegen van továbbá egy kisebb, 15-30 megawattos, 30 milliárd forintba kerülő biomasszablokk is. Ezt csak a szénalapú áramtermelés leállítása esetén, a telephely ellátása érdekében kellene megépíteni.