Júliustól kötelező lesz az adatszolgáltatás, de nem mondják meg, miről

2017.04.13. 14:16

A mai napig nem hirdették ki azt a rendeletet, amely meghatározza, hogy július elsejétől pontosan milyen adatszolgáltatást kell a NAV felé tenniük azoknak, akik 100 ezer forintnál magasabb áthárított áfát tartalmazó számlát bocsátanak ki számlázó programból belföldi adóalanyok számára. Egyelőre azonban sem az adatszolgáltatás módja, sem annak előírt pontos tartalma, sem az adatszolgáltatás elvárt gyakorisága nem ismert, noha a szereplőknek immár kevesebb mint negyedévük van a felkészülésre  – írja a BDO Magyarország adótanácsadó sajtóközleményében.

Mindez különösen akkor okozhat komoly problémát az érintetteknek, ha a rendeletben végül a jelenleg ismert és már alkalmazott adatexportétól jelentősen eltérő struktúrájú és valós idejű adatszolgáltatást írnak elő. A BDO szerint a határidő kitolására lenne szükség, mivel a szereplőknek kevés a hátralevő negyedév a nem lesz elég a felkészülésre. 

Amennyiben a rendelet a már 2016 januárjától működő adatexport-állomány elektronikus beküldésére határoz meg gyakoriságot, utólagos benyújtási kötelezettséggel, nem kell jelentős felkészülési idővel számolni. Ha azonban a cél a pénztárgépekéhez hasonló real time adatbeküldés, vagy akár egy előzetes, a számlakibocsátást megelőző elektronikus jóváhagyás, akkor arra célszerű legalább féléves felkészülési időt hagyni az adózóknak és az őket segítő fejlesztőknek.

További probléma állhat elő - írja a BDO -, ha újabb, részletesebb adattartalmat, vagy más formátumot, struktúrát ír elő az említett rendelet, ami mindenképpen új programok, programfunkciók fejlesztését követelné meg. Ebben a tekintetben különösen a nemzetközi hátterű, külföldi számlázó programokat használó vállalatok kerülnének nehéz helyzetbe, amelyek felkészülése az átlagosnál több költséget és jelentősebb időráfordítást igényelne.