Tavalyhoz képest kezdi összekapni magát az építőipar

2017.04.13. 10:06 Módosítva: 2017.04.13. 12:45

2017 februárjában az építőipari termelés  volumene 15,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi bázist, de a kiugró növekedés leginkább az alacsony bázisból következik - derül ki a KSH csütörtöki adataiból. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján februárban az építőipar termelése 0,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, a mostani állapot a növekedés ellenére még mindig nagy messze van a 2014-es szinttől. 

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene emelkedett, az épületeké 13,5, az egyéb építményeké 19,7 százalékkal. Az épületek építésének növekedése februárban is elsősorban ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az alacsony bázis mellett út- és vasútépítési munkák eredményeként bővült.

A megkötött új szerződések volumene 43,5 százalékkal meghaladta az előző évit, ezen belül az épületek építésére kötött szerződések mennyisége jelentősen, 68,5 százalékkal volt jobb a korábbinál, mert több nagy értékű szerződést kötöttek sportlétesítmények, ipari, oktatási épületek építésére. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén 117,2 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist főleg az egyéb építményeknek köszönhetően, amelyek 177,7 százalékkal többen köttettek, mint egy évvel korábban.