Törvényeket módosítanak Lázárék, hogy feljebb kerüljünk egy rangsorban

2017.04.13. 11:16 Módosítva: 2017.04.13. 11:30

Megérkezett az első konkrét lépés, amit elvileg már a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak köszönhetünk: szerda délután Lázár János benyújtotta a Magyarország versenyképességének javítását célzó törvényjavaslatot. A 17 paragrafusból álló, 14 oldalas dokumentumban szereplő intézkedések célja, hogy felgyorsuljanak a közmű-csatlakozások az ország versenyképességének javítása érdekében.

A javaslat egyszerre módosítja a földgázellátásról szóló törvényt, a villamos energiáról szóló törvényt, a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényt, a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvényt, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló jogszabályokat, az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt, valamint a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényt. A lényeg az összes területen a bürokratikus egyszerűsítés, a hatóságok számára a határidők lerövidítése, illetve költségcsökkentés.

Gyorsaság, olcsóság

A földgázellátásról szóló törvény például úgy változna, hogy a földgázelosztónak nem a mostani 15 nap áll majd rendelkezésére, hogy felülvizsgálja a kivitelezés előtti csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés kiviteli tervet, hanem csak 5 nap. Ezen felül a bevezetné a legkisebb költség elvét, amelynek értelmében külön díj ellenében végzett szolgáltatások díját úgy kell megállapítani, hogy az segítse elő a legkisebb költség elvének érvényesülését. 

A díjcsökkentés egyéb, közművekkel kapcsolatos költségeket is érint a javaslat értelmében. Ha megszavazzák, mindenféle költség alól mentes lesz a legfeljebb 4 m3/óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése. Mentes a csatlakozási díj és minden kapcsolódó költség alól a legfeljebb 16 A névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése. Semmilyen díjat nem kell fizetni a víziközmű-hálózatba és a szennyvízhálózatba való bekötéskor a legfeljebb 32 mm átmérőjű vezeték esetében.

Nyerhetünk vele pár pontot

Az első javaslatcsomagot a versenyképesség-javításként adták be, de összességében egy kicsit aktaszagú: a hazai versenyképesség strukturális problémáit nem orvosolja a bürokráciacsökkentés és "rezsicsökkentés" a közmű-csatlakozások terén. Arra viszont valóban jó lehet, hogy néhány helyezéssel feljebb tornázzák az országot azokban a versenyképességi rangsorokban, ahol az ehhez hasonló szempontok alapján pontoznak, mint például a Világbank Doing Business-listája.

Ahhoz viszont nyilvánvalóan kevés lesz, hogy például a WEF-rangsorban feljebb kússzunk, igaz, a kormány annak saját bevallása szerint már meg sem akar felelni. Varga Mihály korábbi tájékoztatása szerint hamarosan jöhet a következő adag törvényjavaslat, amit az NVT javaslatai alapján faragnak, ezek ha minden igaz, a foglalkoztatás további bővülésére fókuszálnak majd.