Négy év után először csökkentek a lakásárak

2017.04.18. 14:56

2013 óta először csökkent a lakások nominális ára a Duna House legfrissebb felmérése szerint. A lakások reálértéke az év elején stagnált, az ingatlanos cég országos lakásindexe 2017 első negyedévében az előző év végéhez képest három pontot csökkent. A Duna House adatai szerint a panel- és téglalakások ára is csökkent a tavaly év végihez képest, bár az ország bizonyos régióiban töretlenül mennek fölfelé az ingatlanárak.  

Országos Lakásindex
Országos Lakásindex
Grafika: Duna House

Arra viszont nem érdemes számítani, hogy tovább csökkennek az árak, mert a kereslet elég erős, bár 7 százalékkal csökkent a tavaly márciusihoz képest. A Duna House szerint sok vásárló arra várt, hátha csökkennek az árak, most viszont úgy tűnik, nem várnak tovább. Főleg a saját célra vásárlók térhetnek vissza a piacra a befektetők mellé.

A téglalakások ára Nyugat-Magyarországon 2017 első három hónapjában is növekedett, Budapesten és keleten viszont csökkent, míg a panelek Budapestet leszámítva az egész országban valamivel olcsóbbak lettek az év elején. 

Panellakást 2017 elején Dél-Budán lehetett a legdrágábban eladni, itt 392 000 forint körül alakult az átlagos négyzetméterár, míg a fővárosban Dél-Pesten, országosan pedig az északi megyékben voltak a legolcsóbbak a panelek. A téglalakások Észak-Budán voltak a legdrágábbak az országban, a legolcsóbb lakásokat pedig ebben a kategóriában is Dél-Pesten és Észak-Magyarországon lehetett találni.