Újabb cég távozhat szerdán a magyar tőzsdéről

2017.04.19. 08:20 Módosítva: 2017.04.19. 14:59

Szerdán tartja közgyűlését a Plotinus, ahol a részvényesek szavaznak a társaság részvényeinek kivezetéséről a BÉT-ről - írja a Portfolio. A cég vezetése idén január elején jelentette be, hogy kivezetnék a társaság részvényeit a magyar tőzsdéről, ami kellemetlen meglepetésként ért mindenkit, hiszen a Plotinus a hazai tőzsde nagyon kevés sikersztorijának egyike volt, ráadásul a BÉT új vezetésének az a célja, hogy egyre több vállalat részvényeivel lehessen kereskedni.

A hivatalos indoklás szerint a Plotinusnak azért kellene távoznia a tőzsdéről, mert a reálgazdasági tevékenységek arányát a menedzsment nem tudta olyan ütemben növelni, ahogyan szerette volna, eközben pedig a tőzsdei jelenléttel járó kötelezettségek egyre komolyabb erőforrásokat kötötték le, miközben az a cég vezetői szerint nem járt jelentősebb előnnyel. A terv az, hogy a Plotinus tevékenységét leegyszerűsítik, a tőkepiaci tevékenységet folyamatosan leépítik, a társaság ezentúl a reálgazdasági tevékenységekre (flottakezelés, klinika, hostel, ingatlanok stb.) összpontosít. 

Egyelőre mégis maradnak

A szerdai közgyűlésen nem jelent meg a 50 százalék +1 szavazati jogot megtestesítő részvény tulajdonosa, ezért hivatalosan nem sikerült megszavazni a Plotinus papírjainak kivezetését a tőzsdéről.