6,2 milliárd forinttal támogatja Mészáros Lőrinc búzakeményítő gyárát a kormány

D KOM20170424013
2017.04.24. 16:39

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, vállalkozó, Orbán Viktor barátja és a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is részt vett hétfőn a Heves megyei Visontán Magyarország egyetlen búzakeményítő gyárának alapkőletételén – írja az MTI.

A Visonta Projekt Kft. 33 ezer négyzetméteren, 93 millió eurós (nagyjából 29 milliárd forintos) beruházásban épülő üzeme 250 munkahelyet teremt, és további 500 beszállítónak ad munkát 2018 végére. Az üzem különböző típusú keményítőt, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket állít elő további felhasználásra főként az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára.

Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa a rendezvényen ismertette: a kft.-t 2015-ben alapították Szíjj Lászlóval.  A kormány kiemelt beruházássá nyilvánította és 20 millió euróval (nagyjából 6,2 milliárd forinttal) támogatta a visontai projektet. A befektetők 25 millió eurót tettek a beruházásba, a költségek fennmaradó részét hitelből fedezik.

Az üzemben 250 ezer tonna búzát dolgoznak majd fel hulladékmentesen. A tulajdonos közlése szerint ezt Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből szeretnék beszerezni. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a létrejövő üzem magas hozzáadott értékű új termékeket gyárt, működésével olyan új piaci lehetőségek nyílnak meg, amelyek belföldön és külföldön is hozzájárulnak majd a magyar gazdaság növekedéséhez.

Varga Mihály a kormányzati stratégiai célok között ismertette a feldolgozott termékek arányának tíz százalékra emelését az exportban, a 36 százalékos importhányad csökkentését és az élelmiszerfeldolgozó iparág ötszázalékos emelkedését a következő egy-másfél évben.

Mészáros Lőrinc azt is elmondta, az előállított termékek 70 százalékát exportra szánják. A keményítőgyár 250 új munkahelyet teremt, és még 500-1000 ember vesz részt a beszállításban, de a kft. már abban is gondolkodik, hogy a későbbi raktározással, takarmány-előállítással további 50-100 munkahelyet hoz létre.

A visontai Mátrai Erőművel kötött megállapodás alapján hulladékgőzt és tranzit nélküli elektromos áramot vesznek igénybe a beruházáshoz és az üzemeltetéshez. Várhatóan 2018 májusára épül fel a gyár, néhány hónap próbaüzem után kezdi meg a termelést és az értékesítést.

Mészáros Lőrincről mint gazdasági csodáról  ebben a cikkünkben  olvashat további részleteket. 

(Borítókép: Mészáros Lőrinc a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa, Tóth László a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Horváth László a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett a Visonta Projekt Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) a Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó üzemének alapkőletételén Visontán 2017. április 24-én. Fotó: Komka Péter/MTI)