Bejelentették Trump nagy adócsökkentését

2017.04.26. 23:10

"Minden idők legnagyobb adócsökkentéseként és adóreformjaként" harangozta be Steven Mnuchin, az Egyesült Államok pénzügyminisztere azt a széles körű adóreformtervet, aminek a részleteit szerdán hozták nyilvánosságra – írja a Bloomberg.

A Donald Trump elnök által már a kampány alatt beígért radikális adócsökkentésre alapuló reformot Steven Mnuchin pénzügyminiszter és Gary Cohn, Trump elnök gazdasági tanácsadó bizottságának vezetője ismertette a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.

A CNN cikke alapján a nagy vonalakban felvázolt terv szerint

  • a jelenlegi 35 százalék helyett 15 százalékban maximalizálnák a társasági adót minden vállalkozástípus esetén,
  • a legmagasabb személyi jövedelemadó-kulcsot 39,6 százalékról 35-re csökkentenék, és a többi szja-kulcs közül is sokat csökkentenének, az szja-kulcsok számát pedig 7-ről 3-ra csökkentenék.
  • Egyszeri adót vetnének ki arra a nagyjából 2,6 ezer milliárd dollárnyi profitra, amit amerikai multinacionális cégek külföldön tartanak. Ezen kívül Trumpék átállnának egy olyan rendszerre, ahol a cégeknek csak abban az országban kellene adót fizetniük, ahol működnek.
  • Átvariálnák a vámokat, így a cégek nem tudnák leírni az importált áruik költségét, és az export elszámolása is változna. Ez a számítások szerint 10 év alatt közel ezermilliárd dollár plusz adóbevételt hozna az amerikai költségvetésnek.
  • Családi adókedvezményeket vezetnének be és az állandó ápolásra szorulók is kedvezményeket kapnának.
  • Eltörölnék az ingatlanadót és a minimális alternatív adónak nevezett adónemet - ez a két intézkedés a legvagyonosabbaknak jönne nagyon jól.
  • A lakásra kötött jelzáloghitel és a jótékony célokra való felajánlás továbbra is levonható lenne az adóból, de ezen kívül az összes leírható költséget eltörölnék.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a tervezett intézkedések közül sok részletei még kidolgozásra várnak. Mnuchin azt mondta, az adócsökkentést alapvetően a gazdasági növekedésből bejövő magasabb adóbevételekből fedeznék. Mnuchin azt is elmondta, hogy korábban már egyeztettek a republikánus képviselőkkel, akik alapvetően egyetértenek az irányokkal.