Még mindig használt lakásra gyúrnak a magyarok

2017.05.03. 08:44

Tavaly is élénk évet zárt a magyar ingatlanpiac, alsó hangon 131 ezer lakás cserélt gazdát - derül ki a KSH adataiból, amelyekből az Ingatlan.com készített elemzést. A portál adatai szerint az idei első négy hónapban is 12 százalékos növekedés volt kereslet terén és folyamatosan emelkedőben van az eladásra épített lakások száma. 

A tavalyi forgalom az ingatlanpiacon csaknem megegyezik a 2015-össel az előző adatok alapán, de még nem érkezett be az összes adat; a végső szám valószínűleg enyhe növekedést jelez majd. Az összes eladott lakás 97 százalékát a használt lakások adták, de azért az újlakások piacán is látható élénkülés: az eladásra épített új lakásokból 5193 darab kelt el, ami 67 százalékos növekedésnek felel meg.

A lakásárak tavalyi, egész éves alakulásra passzol a korábbi folyamatokhoz, folytatódott a lassan három éve tartó drágulás. A használt lakások 2016-ban országos átlagban az előzetes hivatalos adatok szerint 7 százalékkal, az újak több mint 19 százalékkal drágultak (jelentős területi eltérésekkel terméseztesen). A használt lakások átlagára Budapesten például 17 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez képest, a nyugat-dunántúlon ez az érték 4 százalék, az észak-alföldön pedig csak 1,4 százalékos drágulás következett be. Az új lakóingatlanok szinte minden térségben két számjegyű drágulást értek el, Budapesten például 24 százalékos áremelkedést produkáltak.

Az Ingatlan.com elemzése szerint továbbra sem várható árcsökkenés a piacon, országosan jelentős eltérésekkel, de marad az emelkedés, kérdés milyen mértékű. Ezt befolyásolhatja többek között a lakásépítési kedv alakulása: a pozitív trendet megfordíthatja a lakásépítési áfa esetleges változása. A jelenlegi szabályok ugyanis 2019 végéig biztosítják a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsot erre, ha utána visszamegy a korábbi szintre, akkor az kedvezőtlen hatással lehet a piacra, a várható áremelkedés miatt.