Öt hónapos negatív csúcson az olaj ára

2017.05.04. 16:36

Csütörtökön megint esni kezdett az olaj világpiaci ára, és a befektetőket nem nyugtatja meg az sem, hogy az OPEC várhatóan újabb kitermelés-visszavágást jelent be a közeljövőben - írja a Portfolio. Jelenleg 47 dollárba kerül hordónként a WTI nyersolaj, amire tavaly november óta nem volt példa. 

Az OPEC és más olajkitermelő országok az olajár feljebb tornázása érdekében döntöttek úgy tavaly november 30-án, hogy összesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza kitermelésüket 2017 első félévében. A készülő újabb döntésnek is ugyanez lenne a célja, de nagyon úgy fest, hogy a megállapodás részben ellentétes hatást váltott ki, hozzájárulhatott például egyes a kitermelés bővítését célzó megaprojektek - például az egyesült államokbeli palaolaj-kitermelés - felfutásához. Ez pedig lefelé nyomja az árakat.

Az elemzői várakozások szerint az OPEC és a nem OPEC-tagországok már a hónap végén elérhetik a kitűzött célokat, ám ellenkező esetben továbbra is nyomás alatt maradhat az olaj ára. Egyébként eddig az OPEC-tagországok közül egyedül Szaúd-Arábia tartotta be teljes mértékben ígéreteit, míg a nem Opec-tagországok közül Oroszország vágta vissza legnagyobb mértékben az olajkitermelését.