Nagyon jól járt, aki magánnyugdíjpénztárban maradt

2017.05.10. 07:53

Megérte bent maradni hat évvel ezelőtt a magánnyugdíjpénztárakban, a kasszák legnagyobb portfóliói ugyanis az állampapíroknál és a hazai tőzsdénél is jobban teljesítettek – írja a Világgazdaság.

A négy megmaradt pénztár tagjai közül azok jártak a legjobban, akiknek növekedési portfólióban van a megtakarításuk. Ők vannak egyébként a legtöbben, négy közül nagyjából három pénztártag ebben a legkockázatosabb alapban tartja a pénzét, és ezek hozama 53-62 százalék között alakult az utóbbi években.

2011 májusa óta (ekkor emelte el az állam a csaknem 3 ezer milliárdnyi megtakarítást) a Max Composite állampapírindex 51,6 százalékot emelkedett, a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX pedig 45,39 százalékot. A nyugdíjkasszák azért érhettek el ennél magasabb hozamot, mert nemcsak magyar, hanem külföldi részvénybefektetéseket is tartanak.

A megmaradt pénztáraknak együttvéve körülbelül 58 ezer tagjuk van. Egy átlagos ügyfél számláján tavaly év végén már több mint 4 millió forint volt, ebből körülbelül 1,5 millió forintot tehet ki a 2012 eleje óta felhalmozott hozam. Azok a pénztártagok, akik hat évvel ezelőtt léptek vissza, átlagosan körülbelül 70 ezer forintot kaptak kézhez, a mostaniaknál az átlagos összeg milliós nagyságrendű lehet. Aki pedig most lép vissza az állami rendszerbe, az ugyanolyan nyugdíjat kap, mint azok, akik hat évvel ezelőtt adták át az államnak a megtakarításukat.