Kevés lesz idén a méz, tömegesen pusztulnak a méhek

2017.05.11. 17:37
A méhek egyharmada elhullott a télen Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A túl kevés termelő méh miatt valószínűleg kevés repce- és akácméz lesz idén.

Nem önmagában a nagy hideg okozta a tömeges méhhalált, hanem egy tavaly elszaporodott kártevő, az ázsiai varroa atka, amely nagyon legyengítette a méhek immunrendszerét. Erről Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója beszélt az MTI-nek. A megyében nyilvántartott 55 ezer méhcsalád harmada pusztult el télen. A megmaradt állomány 20 százaléka ráadásul nem termelőképes.

Tavaly a gyenge termés ellenére is tovább zuhantak a mézárak. Ennek fő oka a kínai dömpingméz. A 2015-ös mézmintavétel után kiderült, hogy minden harmadik európai uniós üzletben hamis méz kapható. A méhész szerint a kiváló minőségű magyar mézet állományjavítónak használják.

A várható mézmennyiséget a méhcsaládok számán kívül számos tényező befolyásolja. A repcénél például a szeles, hűvös, csapadékos időjárás okozott gondot.  Mint Molnár mondta, a méhészek zöme „az akácon van már”, de problémát okoz majd, hogy mivel a méhészek keresik azokat a területeket, ahol nem fagyott el az akác, lesznek túlterhelt méhlegelők. A mézelő növények méztermelő-kapacitása adott, ha több méhcsalád jut a területre, akkor az egy családra jutó hozam csökken.