Irtózatos bajt tálal nagy sikerként a kormány

2017.05.12. 08:31

Ha gyorsan becsukjuk a szemünket, amikor robog felénk egy kamion, attól nem fogunk eltűnni onnét. Pedig nagyjából ilyen szintű őrületet prezentált Rétvári Bence államtitkár és a Magyar Idők közösen.

A lap cikkében az államtitkárra hivatkozva azt állította, hogy lényegében megszűnt az uzsorázás Magyarországon, hiszen a rendőrség tavaly már alig nyomozott uzsorázás miatt, a több évtizedes, kiugróan súlyos problémát három év alatt felszámolták.

Mindent elborító sötétség

Az érvelésük szerint amíg 2013-ban 320 esetben nyomoztak, addig 2016-ban már csak 40-ben. "A kormányzati lépések elérték a céljukat" - magyarázta Rétvári Bence, az Emmi államtitkára, aki a váratlan nagy siker okait is ismerte. "Az egyik legfontosabb lépés az volt, hogy a parlament 2011-ben módosította a büntető törvénykönyvet, és a passzus a 2013 óta élő új büntető törvénykönyvben is helyet kapott."

Mindezzel a lehető legbutábban szeretnék Rétváriék megerőszakolni a valóságot, ugyanis ha valami után nem nyomoznak a rendőrök, az önmagában nem azt jelenti, hogy bármi megszűnt vagy akár csak csökkent volna. Eszerint a szerencsétlen érvelés szerint egyébként pont a Fidesz alatt jött volna létre egyáltalán az uzsorázás: 2009-ben ugyanis csak 9 esetben nyomozott a rendőrség, csak elfelejtették pár évvel korábbra is megnézni az adatokat.

A korrupció elleni ügyészségi fellépésünk is drámaian visszaesett, mégis lehet az a gyanúnk, hogy nem oldottuk meg teljesen a problémát. A EU egyébként már ránk is szólt, hogy nem az a megoldás, hogy nem nyomozunk. 

A valóságban éppenséggel romlott a helyzet

Ha valakit kicsit is érdekel a probléma, akkor például az Országos Kriminológiai Intézet kutatásából vagy a témával foglalkozó kutatók eredményeiből hamar megtudhatja, valójában egyre rosszabbul állunk, amit csak súlyosbít, hogy nem nyomoz a rendőrség. Az uzsorázás újabb formái révén egész településcsoportok válnak függőjévé a rossz egyensúlynak, gyakran a települések vezetőinek aktív közreműködésével.

Az, hogy akár már a feljelentések is elmaradnak, az egyik fő problémát jelzi: hogy a kiszolgáltatott településeken nincs megfelelő tanúvédelem, márpedig a feljelentések döntő többsége az érintettektől jöhet csak. Pláne kiszolgáltatottak a sértettek annál a gyakori jelenségnél, amikor ún. "boltocskázással" is összekapcsolódik az uzsora, a családjuk életben maradását is kockáztathatják egy feljelentéssel ilyenkor.

Mivel folyamatosan romlik a helyzet nálunk, olyan összetett fellépésre lenne szükség, ami a garantálja a sértettek és a tanúk biztonságát, érdemi kihallgatásukat, vagy egyebek mellett párhuzamos mikrohitelezésre és adósságkezelő szolgáltatásokra lenne szükség.

A jegyzőkönyv aláírását senki nem vállalja

Részlet Béres Tibor 2015-ös tanulmányából, ami az élelmiszeruzsora gyakorlatát méri fel: "A sértettek mindent elmondanak a járőröknek, hogy és mint zajlik ez az egész folyamat, de a jegyzőkönyv aláírását már senki nem vállalja. Operatív eszközökre, akár lehallgatásra a helyi rendőrök nem támaszkodhatnak." "Hatáskör van meg illetékesség. Ezek az ügyek pedig nem olyan súlyúak, amik a magasabb szintű döntéshozókat érdekelnék” - magyarázta egy érintett.