18 milliárdot kell visszafizetnünk az EU-nak

2017.05.14. 15:53

A magyar kormánynak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak egységes monitoring információs rendszer (EMIR) kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap az MTI érdeklődésére.

Az Európai Unió súlyos szabálytalanságokat állapított meg nyolc, 2003 és 2009 között megkötött szerződés ügyében. A vizsgálatok során kiderült, hogy a felelős állami szervek a Welt 2000 Kft. részére a közbeszerzési szabályokat súlyosan megsértve, a magyar állam érdekeivel ellentétes módon juttatták el üzleti köröknek annak az informatikai rendszernek a működtetését, amely 12 ezer milliárd forintot kezelt.

A Portfolio arról ír, hogy korábban úgy lehetett tudni, hogy a kormány nemzetközi példák alapján megpróbálta a negyedére lealkudni a büntetést. Most viszont úgy tűnik, hogy nem tartják védhetőnek a 2010 előtti ügyben történt szabálytalanságokat, ezért visszafizetik a teljes összeget, amit az Európai Bizottság kér.

A Miniszterelnökség vezetője, Lázár János csütörtökön közölte: büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen Welt 2000 Kft. 2003-2009 közötti tevékenysége miatt. Részletesebben itt írtunk még az ügyről.