Eltüntette az iskolai alapítvány pénzét a fideszes tanár

2017.05.15. 08:16 Módosítva: 2017.05.15. 12:27

Eltűnt a Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium alapítványának pénze, amit a szülők adtak össze a gyerekeik táborozására, tanulmányi jutalmakra - írja a hvg.hu. Az alapítvány vagyonát kezelő tanár, K. András egyben a Fidesz-KDNP delegáltja a kerületi önkormányzatnál. 

A lap értesülése szerint a diákokat, illetve a szülőket nem tájékoztatták arról, hogy nincs meg pénz, a tanári karral pedig aláírattak egy titoktartási nyilatkozatot, nehogy kitudódjon a visszaélés. K. András szabadságra ment, mikor fény derült a stiklire, a tanévzárásig már nem is áll munkába, de a státuszát nem szüntették meg – legalábbis ez derült ki a kollégák számára az igazgató tájékoztatásából. 

Az V. kerületben fideszes jogi bizottsági tagként is dolgozó tanár mindössze egy napközis csoportot vitt hivatalosan a Szemerében, de informálisan nagyobb felelősségi köre volt: amikor az igazgató, illetve az igazgatóhelyettes nem volt az intézményben, a felmerülő ügyekben őt kellett helyettük keresni. Ezen felül 2015 óta gyakorlatilag egyedül ő vitte a Szemerések a Szemeréért iskolai alapítványt, aminek 2016-os egyenlege szerint 3 millió forint volt a számláján. 

A BRFK a hvg-nek megerősítette, hogy valóban folyik nyomozás az alapítvány feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen. Keresték az igazgatót, Arapovics Miklóst és K. Andrást is, több nap után péntek reggel végül Arapovics közölte, hogy az érintett tanár "visszahozta a pénzt". A rendelkezésre álló információk alapján sikkasztás illetve hűtlen kezelés gyanúja merülhet fel, amin maximum enyhíthet, ha a tettes a pénzt később visszahozza. 

Az érintett tanár szemlénk megjelenése után az alábbi reakciót küldte az Indexnek:

"Alulírott Király András ezennel közlöm Önökkel hogy a mai nap megjelent cikkükben valótlanságokat állítanak rólam. Az igazság az hogy a Szemeresek a Szemeréért Alapítvány kuratóriumi tagságomról lemondtam és a házi pénztárban lévő pénzekkel elszámoltam."