Kína miniszterelnöke az újpalotai Neptun utcába látogat

2017.05.18. 14:57
Idén szeptemberben Li Ko-csiang kínai miniszterelnök egy XV. kerületi iskolában avatja fel Konfuciusz legújabb budapesti szobrát.

Orbán Viktor miniszterelnök épp a napokban járt Kínában, ahol találkozott többek között a kínai, az orosz és a török államfővel is. Egy magyar iskola, a Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola információi szerint már azt is tudni, hogy mikor lehet legközelebb ilyen magas szintű találkozó, vagyis mikor érkezik a kínai miniszterelnök Budapestre.

Az iskolában ugyanis úgy tudják, hogy idén szeptember 11-én maga a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang is meglátogatja a Neptun utcai intézményt, és személyesen avatja fel az addigra remélhetőleg elkészülő Konfuciusz-szobrot. Konfuciusz (vagy kínai nyelven, Kung-Ce) a legismertebb kínai gondolkodó, aki az időszámításunk előtti 6–5. században élt.

Szobra bizonyára fontos, de alighanem ezért még nem repülné át Belső-Ázsiát a kormányfő. Állítólag a tervezett látogatás célja egy sokkal fontosabb politikai találkozó.

Kína aktuális gazdasági stratégiában kiemelt szerepe van a modern kori selyemútnak, vagy ahogyan hivatalosan nevezik, az „egy övezet, egy út” (One Belt, One Road – OBOR) projektnek. Ez a kínai érdekszféra Kína keleti részétől, Eurázsián keresztül, Nyugat-Európáig tart.

Szeptember 11-én vélhetően egy ilyen „övezeti” konferencia miatt érkezhet a politikus Magyarországra. Információink megerősítése végett kerestük ugyan a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), de eddig nem érkezett válasz, természetesen amint kapunk tájékoztatást, közzétesszük.

A találkozó, illetve az iskolai látogatás idején igencsak nagy dugókra lehet számítani a fővárosban és különösen Újpalotán. A kínai vezető politikusok érkezését mindig komoly biztonsági előírások előzik meg. Ezek szinte vetekednek a legjobban féltett személyek, vagyis a pápa, Vlagyimir Putyin orosz, illetve Donald Trump amerikai államfő biztonsági védelmével, ráadásul a szeptemberi csúcsra 16 állam első számú vezetője érkezhet Budapestre

Feltéve persze, ha nem tolódik el a látogatás. Hiszen, ahogy egyik forrásunk mesélte, Kínában félidős pártkongresszusra készül a politikai vezetés, ami még alaposan átírhatja a politikai látogatások menetrendjét.