Matolcsy 3, 4, 5 sebességes Európát vizionál

2017.05.21. 00:13

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Matolcsy György jegybankelnök és Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke is részt vett szombaton a Budapesti Német Gazdasági Klub (DWC) rendezvényén, amelyen Balognak átadták a szervezet Német-Magyar Barátság Díját.

Az eseményen Matolcsy arról beszélt: Kelet és Nyugat új harmóniája születhet meg az elkövetkező időkben. Az európai egyesült államok álmának véget érte után másik, három-, négy-, ötsebességes Európára van szükség, minden e felé halad. Ebben új lehetőség nyílik Magyarországnak, hogy Európa és Ázsia között itt épüljenek hidak, idézte mondanivalóját az MTI.

D  TT20170502107
Fotó: Kovács Attila / MTI

Balog Zoltán a családokat és a gyermekvállalást segítő újabb, tervezett kormányzati intézkedésekről beszélt, így az anyák rugalmas munkavállalásának, valamint a munkahelyi bölcsődék létrehozásának támogatásáról. Problémaként említette, hogy míg Németországban 46 százalék, Magyarországon mindössze 7 százalék a részmunkaidőben dolgozó anyák aránya.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke az eseményen úgy fogalmazott, a Német Gazdasági Klubnak meghatározó szerepe volt abban, hogy Magyarországnak nemcsak kulturális és politikai, hanem gazdasági értelemben is Németország a legfontosabb partnere.

Arne Gobert, DWC elnöke emlékeztetett arra: idén ünnepelik a szervezet fennállásának 25. évfordulóját, ahogy a német-magyar baráti szerződés is 25 éves.