A jegybank milliókra büntette Mészáros Lőrinc cégét

2017.05.23. 11:20

Figyelmeztetésben részesítette és 2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a tájékoztatási kötelezettségének megsértése miatt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opimus Group Nyrt.-re a Magyar Nemzeti Bank – írja a Hvg.hu. Ez még április végén történt, de az erről szóló határozatot úgy eldugta a jegybank honlapján, hogy mostanáig senki nem vette észre, ráadásul nem is derül ki belőle, mi is történt pontosan. 

Elsüllyesztett határozat

Március elején jelentette be a cég, hogy változás történt a nagyrészvényesek sorában: Mészáros Lőrinc 16,9 százalékos részesedést szerzett, a szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó Konzum Management Kft. pedig a részvények 14 százalékát vásárolta meg. A szintén Mészároshoz köthető harmadik befektető a szekszárdi Status Capital Befektetési Zrt., amely tavaly szállt be az Opimusba, és 8,38 százalékos tulajdonrésze.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) nem sokkal később kifogásolta, hogy nem derülnek ki a tranzakciók részletei a tőkepiaci törvény előírásának megfelelően, és az Opimus késve jelentette be az ügyletet. A szervezet szerint nemcsak az merül fel, hogy valamiért kivártak a bejelentéssel, de az is, hogy összehangolt befolyásszerzés történt, ezért bejelentést tettek az MNB-nél. 

Az MNB felügyeletként április végi határozatában 2 millióra bírságolta a céget a jogszabályban előírt, „rendkívüli tájékoztatási kötelezettség megsértése miatt”, a határozatról azonban nem tájékoztatták a szélesebb nyilvánosságot, inkább eldugták azt a honlap egy szegletében. A részletes indoklást pedig egyáltalán nem hozták nyilvánosságra, amit a jogszabály szerint megtehetnek. Így nem derült ki, pontosan mivel sértették meg Mészárosék a tájékoztatási előírásokat.

Újabb offshore cég az Opimus mögött

Viszont az Opimus-eljárás leágazásaként napfényre előkerült egy újabb offshore cég az Opimus-féle részvényvándorlás folyamatában. Az MNB ugyanis egy még nagyobb, 2,5 milliós bírságot szabott ki egy a Seychelle-szigeteken bejegyzett céggel szemben, szintén a tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos jogsértés miatt. A Davidson International Ltd. neve korábban nem bukkant fel az Opimusszal kapcsolatban, de az MNB áprilisi határozatában adatszolgáltatásra kötelezte a céget a tulajdonában lévő Opimus-részvények számában bekövetkezett változásról 2017. január 19-e után.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a cég olyan módon adott/vett/kereskedett az Opimus papírjaival, amit be kellett volna jelentenie, de ezt elmulasztotta. Pontos részletek ugyanakkor nem ismertek, mert az indoklást itt sem tette közzé a felügyelet. A határozatok részletes indoklását kértük levélben a jegybanktól – amint megtudunk valamit, közzétesszük.